FNV Bouw

Reactie FNV Bouw op noodsignaal van Bouwend Nederland

"Crisis potjes leeg: meer slimme plannen na de bouwvak nodig"

FNV Bouw deelt de zorgen van voorzitter Eelco Brinkman van Bouwend Nederland over de werkgelegenheid in de bouwnijverheid na de zomer. Na de bouwvak zouden als er niets gebeurt tienduizenden banen kunnen verdwijnen, stelt hij deze week in de GPD-bladen. FNV Bouw ziet op de werkvloer ontwikkelingen die de analyse van Brinkman onderschrijven. De bond haalt daarom in de huidige economische crisis het onderste uit de kan om werkgelegenheid in de bouwnijverheid te behouden.

Het EIB becijferde eind 2009 een verlies aan werkgelegenheid van tienduizenden arbeidsplaatsen. De huizenmarkt zit echter op slot en nieuwbouwprojecten stagneren of worden afgeblazen, zoals dit voorjaar alle nieuwbouwprojecten in Amsterdam werden opgeschort. De bouw zal naar alle verwachting flinke klappen te verwerken krijgen als de vakantiedagen op zijn, beaamt ook FNV Bouw.

FNV Bouw kan geen werkplekken maken, maar zorgt dat zoveel mogelijk mensen voor de sector behouden blijven. "Door deeltijd-WW, jeugdwerkgelegenheidsconvenanten, scholing in werktijd kunnen we mensen in de sector behouden. Als straks de economie aantrekt, zijn die vaardige handen weer heel hard nodig." legt Hans Crombeen van FNV Bouw & Infra uit, "En helemaal als over een paar jaar de vergrijzing inzet."

Overheden zijn aan het bezuinigen, veel stimuleringspotjes van het rijk in het kader van de kredietcrisis zijn al op. Er moet nu extra geld uitgegeven worden, om hogere uitgaven en kosten te voorkomen, vindt FNV Bouw. Er moet meer gebeuren en 't liefst zo concreet mogelijk.

De bond denkt dan bijvoorbeeld aan de deeltijd-ww, het verlengen van de regeling van lage btw op nieuwbouw zoals in Belgie, maar ook de regelingen van VROM om de verduurzaming van miljoenen woningen met spouwisolatie, dubbel glas en duurzame dakbedekking te stimuleren. Subsidies zijn voor consumenten en bedrijven in juli een stapje makkelijker geworden. De stimuleringspremies krijgt men nu voor het resultaat van verduurzaming, dus voor elk stapje omhoog in het energiecertificaat in plaats van voor materialen of installaties. In juli is door demissionair minister Middelkoop 15 miljoen euro extra ingezet voor deze regeling.

"Dit zijn overzichtelijke, haalbare projecten en honderd procent win-win-win: voor werkgever, werknemer en opdrachtgever." stelt Hans Crombeen. "Gemiste kans dat woningverbetering door zuinigheid tot stilstand komt voor die goed en wel op gang is. Dat verdient extra geld en extra aandacht, want het zorgt nog voor jaren werk."

Verlenging van de meerminder-premie:
http://www.meermetminder.nl

De bond pleitte vorig jaar al voor de verduurzaming van een groot deel Nederlandse woningen: http://www.fnvbouw.nl/Pages/Isolerenisgoedvoormilieueconomieenwerkgelegenheid.aspx Publicatiedatum: 04-08-2010