Senternovem

05-08-2010 |

People - Calls binnen het Marie Curieprogramma met expliciete deelname van de private sector

De Marie Curie-beurzen zijn gericht op training en kennisverbreding van (ervaren) onderzoekers, en kennisuitwisseling tussen bijvoorbeeld bedrijven en kennisinstellingen, of tussen Europese en niet-Europese landen. De training moet in principe plaatsvinden in een ander land dan datgene waar de onderzoeker momenteel werkzaam is.

In de tweede helft van 2010 worden weer twee calls verwacht binnen het Marie Curieprogramma die zich met nadruk op de private sector richten. De eerste hiervan is IAPP, Marie Curie Industry Academia Partnerships and Pathways. Bij de IAPPs werken bedrijven (grote bedrijven en MKBs) samen met een of meerdere universiteiten of kennisinstellingen in een ander Europees land. Bedrijven kunnen hun eigen onderzoekers naar het partnerinstituut zenden om nieuwe kennis op te doen, en buitenlandse onderzoekers van die universiteit tijdelijk aannemen in hun onderneming. Daarnaast kunnen ook externe onderzoekers met specifieke expertise ingehuurd worden. Het doel is om de eigen kennisbasis te verbreden, en de strategische relatie met de buitenlandse organisatie te versterken.
Een voorbeeld van een concreet IAPP project vindt u op onze website.

De call is gepubliceerd op 20 juli en sluit op 7 december 2010, met een geschat budget van 80 miljoen euro.

De tweede mogelijkheid is de call voor Initial Training Networks. Deze is gepubliceerd op 20 juli 2010 met een deadline op 26 januari 2011. Bij de Initial Training Networks kunnen onderzoeksinstellingen een voorstel indienen om in netwerkverband een
onderzoekstrainingsprogramma op te zetten rond een specifiek thema. De training is bestemd voor jonge onderzoekers, met maximaal 5 jaar ervaring na het afstuderen.
Binnen deze netwerken kan, voor maximaal drie jaar, een beurs worden geboden aan onderzoekers uit een ander land.
De netwerken hebben meestal tussen de zes en tien partners, en een actieve rol van onderzoeksgroepen uit het bedrijfsleven wordt ten zeerste aangeraden.

Het budget voor de ITN call zal naar verwachting rond de 318 miljoen euro liggen. Gezien het hoge aantal voorstellen dat verwacht wordt zal helaas het slagingspercentage wederom zeer laag zijn. EG-Liaison kan adviseren bij het voorbereiden van voorstellen, en organiseert twee trainingen voor het schrijven van een competitief ITN voorstel, zie:

Naast deze twee soorten Marie Curie-beurzen zijn er als vanouds de individuele beurzen voor post-docs met een jaarlijkse deadline in augustus, waarbij niet alleen kennisinstellingen maar ook bedrijven met een eigen onderzoeksgroep als gastinstelling kunnen fungeren. Marie Curie IRSES (International Research Staff Exchange Scheme) ondersteunt de uitwisseling van onderzoekspersoneel met niet-Europese landen. Deze uitwisseling kan binnen het People programma op alle onderzoeksonderwerpen plaatsvinden (deadline 17 maart 2011), maar is er ook een specifiek budget binnen het Energieprogramma voor samenwerking met de VS en Japan op het thema van energie (deadline 16 november 2010).
Ook biedt het programma mogelijkheden voor: reintegratie in een Europees land van een onderzoeker na een periode in het buitenland, co-financiering van transnationale beursprogramma's, steun voor het organiseren van de Europese `Researchers' night'. Voor een compleet overzicht van de deadlines verwijzen wij u naar het call overzicht.

Voor meer informatie kunt u contact nemen met de People National Contact Points, Anna Goedhart en Daphne van de
Sande: E egl.mariecurie@agentschapnl.nl, T 088 602 5250.