Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer
Ministerie van VROM

Interview - Bart Vink: Uitvoeringsallianties en onorthodoxe vormen van samenwerking

05-08-2010

De Structuurvisie Randstad 2040 heeft nieuwe beleidsaccenten gelegd. De schaarse beschikbare ruimte in de steden moet optimaal worden benut. Buiten de stad moeten meer en betere mogelijkheden voor recreatie gerealiseerd worden. Tot slot is het van belang deze opgaven duurzaam en klimaatbestendig uit te voeren.

Uitvoeringsallianties met de markt vormen wellicht de sleutel voor de overheid om deze zaken te realiseren. Bart Vink, programmamanager Randstad 2040 en Toekomstagenda Ruimte van het ministerie van VROM, licht deze nieuwe samenwerkingsvorm toe.

In de Randstad 2040 Uitvoeringsallianties werken betrokkenen uit het ruimtelijk domein, zowel publieke als private partijen en zowel rijkspartijen als partijen uit de regio, aan uitvoering van keuzes uit de structuurvisie. Het werken in uitvoeringsallianties is gestart als een nieuwe vorm van samenwerking. De verandering zit in het zoeken van samenwerking met andere overheden, markt- en maatschappelijke partijen waarbij het rijk meestuurt als één van de partners in de alliantie.

Boegbeeld en vertrouwen

Er is gestart met een zeven uitvoeringsallianties, zoals bijvoorbeeld `Den Haag: stad van recht, vrede en veiligheid', de alliantie `Stedelijke transformatie en verdichting (stad/regio)' en `Zeehavens (Rotterdam en Amsterdam)'. Wat maakt een alliantie nu succesvol? Bart Vink: "een alliantie heeft succes als een aansprekend boegbeeld zich met hoofd en hart inzet." Zo heeft Wim Deetman de alliantie `Den Haag: stad van recht, vrede en veiligheid' naar een hoger niveau weten te tillen door zijn persoonlijke betrokkenheid.

Een andere belangrijke les is dat een alliantie slaagt als er in alle openheid met elkaar gesproken wordt. Sommige allianties hebben geleid tot een betere onderlinge verstandhouding. In de alliantie `Zeehavens' is er veel vooruitgang geboekt en trekken Amsterdam en Rotterdam nu in gezamenlijkheid en met oog voor elkaars belangen op. "Dat was een aantal jaren geleden bijna ondenkbaar geweest", stelt Vink.

Goed voorbeeld doet goed volgen

Alhoewel niet iedere alliantie even succesvol is verlopen, heeft het instrument nu al navolging gekregen. Zo heeft een aantal partijen in de markt de uitvoeringsalliantie Holland Waterlaan gevormd. Onder aanvoering van oud-gedeputeerde van Zuid Holland Manita Koop wordt de waterrecreatie in de Randstad onder de loep genomen. Met een aantal eenvoudige maatregelen is bijvoorbeeld een vaarrondje Randstad te realiseren. Indachtig het succes van de uitvoeringsalliantie, hebben deze marktpartijen het ministerie van VROM benaderd om denkkracht te leveren. Vink: "Een prachtig voorbeeld dat actief meedenken met de markt soms belangrijker is dan het beschikbaar stellen van budget."

Onorthodoxe vormen in economische crisistijd

In maart is onder leiding van Roel in 't Veld (hoogleraar Erasmus Universiteit) en Tanja Verheij (Berenschot) in een simulatie gekeken hoe een nieuwe werkwijze voor de toekomstige overheid eruit kan zien. De simulatie liet een inspirerend beeld zien van waar inspanningen van allianties toe kunnen leiden. "Dat is vooral van belang bij het zoeken naar innovatieve oplossingen om het economisch herstel te bevorderen," stelt Vink. "Daar zullen we moeten durven zoeken naar onorthodoxe vormen. In 't Veld zal ons daarvoor - samen met het bureau Buck - dit najaar suggesties aanreiken.

Opgave voor de komende jaren

Als Vink naar de opgaven voor de komende jaren kijkt, voorziet hij twee belangrijke ontwikkelingen: de bijdrage van de ruimtelijke ordening aan economisch herstel en aan duurzaamheid. Vink: "Daarbij is het belangrijk de kracht en herwonnen positie van vele van onze steden te benutten en te versterken."

Almere