Vrije Universiteit Amsterdam Meer perspectief
04 augustus 2010
VU wetenschappers starten onderzoek naar intelligentie in science center NEMO Intelligentie is een van de meest erfelijke eigenschappen die we kennen. Toch zijn tot op heden de genen die van belang zijn voor intelligentie onbekend. Danielle Posthuma en Tinca Polderman van het CNCR (Center for Neurogenomics and Cognitive Research) - onderdeel van de Vrije Universiteit en het VU medisch centrum in Amsterdam - onderwerpen bezoekers van science center NEMO in Amsterdam vanaf 1 augustus t/m 5 september 2010 aan een intelligentietest en nemen tevens wat DNA af. Hiermee hopen zij meer te weten te komen over de genen die van belang zijn voor de verschillen in intelligentie tussen mensen.
Waarom ben ik slimmer dan jij?
Het onderzoek "Waarom ben ik slimmer dan jij? Op zoek naar de genen voor intelligentie" vindt plaats in het kader van Science Live, het vernieuwende onderzoeksprogramma van NEMO. Voor dit onderzoek worden zowel de erfelijke aspecten (door middel van het DNA in speeksel) als de omgevingsfactoren (via een online vragenlijst) van intelligentie in kaart gebracht om meer te weten te komen over intelligentie in het algemeen, en over stoornissen die hiermee samenhangen in het bijzonder. Iedereen vanaf 8 jaar kan meedoen.
Science Live
Met Science Live wil NEMO wetenschappelijk onderzoek tastbaar maken voor het grote publiek, voor mensen van alle leeftijden en met verschillende achtergronden. Ook brengt het programma wetenschappers op een laagdrempelige manier in contact met het brede publiek. Een soortgelijk programma in het Science Museum in Londen - en eerdere wetenschappelijke onderzoeken in NEMO - leren dat de belangstelling groot is, zowel bij de wetenschap als bij de bezoekers.
Het onderzoek wordt uitgevoerd in het kader van het Nederlandse Onderzoek naar Cognitie, Omgeving en Genen (NESCOG), onder leiding van dr. Danielle Posthuma, en wordt gefinancierd door NWO-VIDI (452-05-318). Met dank aan HR adviesbureau LTP voor het ontwikkelen en de afname van de digitale intelligentietests.