Raad van State


Mediagevoelige uitspraken

Wekelijks doet de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdagen in een groot aantal zaken een uitspraak. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die interessant kunnen zijn voor de media. Deze selectie vindt u op deze pagina en wordt iedere maandag om 14.00 uur vernieuwd. Een overzicht van alle uitspraken die op de woensdag worden gedaan, staat in de rubriek Hoofdzaken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State.

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur de volledige tekst van deze uitspraken lezen.

7 uitspraken gevonden pagina: 1
1. 200902994/1/R1
datum van uitspraak: woensdag 4 augustus 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Noord-Holland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Uitbreiding Recreatiegebied Geestmerambacht' van de gemeente Langedijk) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland van het bestemmingsplan 'Uitbreiding Recreatiegebied Geestmerambacht' van de gemeente Langedijk. Het plan maakt het mogelijk het bestaande recreatiegebied uit te breiden met 250 hectare grond en 40 hectare aan wegen en paden. Het recreatiegebied ligt niet alleen in de gemeente Langedijk, maar ook op Alkmaars grondgebied. Voor dat deel van het recreatiegebied is een apart bestemmingsplan opgesteld. De Raad van State heeft op 21 juli jl. uitspraak gedaan over het Alkmaarse bestemmingsplan. De uitspraak met zaaknummer 200902278/1 is te vinden op de site. Binnen het Langedijkse deel van het recreatiegebied wordt een baggerdepot mogelijk gemaakt. Eén omwonende uit Oudkarspel verzet zich tegen deze ontwikkeling. Zo hoort een baggerdepot naar haar mening niet thuis in een recreatiegebied. Zij vreest voor geluids- en geuroverlast. Verder is zij het ook niet eens met de komst van een evenemententerrein en een dagrecreatiebedrijf direct voor haar woning. Daarom is zij tegen de provinciale goedkeuring van het plan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft de zaak op 17 mei jl. op zitting behandeld.
2. 200903145/1/R3
datum van uitspraak: woensdag 4 augustus 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Noord-Brabant
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Reparatieherziening Buitengebied' van de gemeente Oosterhout) Uitspraak over het besluit van het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant waarbij het bestemmingsplan "Reparatieherziening Buitengebied" van de gemeente Oosterhout deels is goedgekeurd en waarbij deels goedkeuring is onthouden aan het plan. In het gebied bevindt zich een aantal glastuinbouwbedrijven. De gemeenteraad van Oosterhout wil niet dat er nieuwe bedrijven bij komen of dat bestaande bedrijven zich uitbreiden. Volgens de gemeenteraad zou daarmee de landschappelijke waarde van het gebied worden aangetast. Het provinciebestuur is van mening dat er wel een mogelijkheid zou moeten zijn dat bedrijven kunnen uitbreiden en heeft dan ook op dit punt goedkeuring onthouden aan het plan van de gemeente. De gemeenteraad is het niet eens met het besluit van de provincie en is hiertegen in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Naast de gemeenteraad komen nog een aantal inwoners van Oosteind, een paar bedrijven, een recreatiecentrum en de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie in beroep bij de Raad van State. Zij zijn het om uiteenlopende redenen ook niet eens met het besluit van de provincie. Het recreatiecentrum bijvoorbeeld wil graag in de toekomst kunnen uitbreiden, maar het provinciebestuur is daar op tegen. De Raad van State heeft de zaak op 20 mei jl. op zitting behandeld.
3. 200904695/1/M1
datum van uitspraak: woensdag 4 augustus 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Overige
inhoudsindicatie:

(Milieuvergunning voor windturbinepark in Apeldoorn) Uitspraak over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Apeldoorn heeft verleend aan Evelop Netherlands B.V. voor een windturbinepark op en in de buurt van het bedrijventerrein Ecofactorij in Apeldoorn. Het windpark bestaat uit vijf windturbines met een hoogte van ongeveer 105 meter en een totaal vermogen van 14 megawatt. Een aantal omwonenden is tegen de milieuvergunning in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden dat het gemeentebestuur een zogenoemd milieueffectrapport had moeten opstellen om een goed inzicht te krijgen in de effecten van de vijf turbines op het milieu. Verder vrezen zij voor geluid- en schaduwhinder. De Raad van State heeft de zaak eerst op 20 april jl. en vervolgens ook nog op 7 juni jl. op zitting behandeld.
4. 200907453/1/R1
datum van uitspraak: woensdag 4 augustus 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - enkelvoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Noord-Holland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Velsen-Noord' van de gemeente Velsen) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland van het bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Velsen-Noord' van de gemeente Velsen. Het plan heeft betrekking op de bedrijventerreinen rond de woonkern Velsen-Noord. Het gebied wordt begrensd door het Noordzeekanaal, het Corusterrein en Velsen-Noord. Het provinciebestuur heeft het plan voor een groot deel goedgekeurd, maar heeft goedkeuring onthouden aan het zogenoemde Westelijk schiereiland. Volgens het provinciebestuur had dit gedeelte van het terrein aangewezen moeten worden als 'gezoneerd' terrein. Op een gezoneerd terrein mag meer geluid worden geproduceerd dan op een niet-gezoneerd terrein. De gemeenteraad heeft het Westelijk Schiereiland echter bewust buiten het gezoneerde terrein gelaten. Daarom is het college van burgemeester en wethouders van Velsen in beroep gekomen tegen deze beslissing van het provinciebestuur. Ook Delta Onroerend Goed komt tegen het plan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Delta is het niet eens met de bestemming die aan zijn gronden is gegeven. Volgens het bedrijf biedt die bestemming veel minder gebruiksmogelijkheden dan voorheen. De Raad van State heeft de zaak op 22 juni jl. op zitting behandeld.
5. 200908571/1/H2
datum van uitspraak: woensdag 4 augustus 2010
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Geldzaken
inhoudsindicatie:

(Bezwaar tegen Natuurgebiedsplan Krimpenerwaard) Uitspraak over de vaststelling door het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland van het Natuurgebiedsplan Krimpenerwaard. In een natuurgebiedsplan wordt aangegeven welk natuurtype gewenst is in een bepaald gebied. Het geeft een opsomming van plant- en diersoorten, terreinkenmerken en beheervoorschriften. Particulieren en natuurbeschermingsorganisaties hebben vervolgens de mogelijkheid subsidie aan te vragen voor het verwezenlijken en het beheer van de 'natuurdoelen'. Een echtpaar in de buurt is het niet eens met de vaststelling van het natuurgebiedsplan. De gewenste peilverhoging van het grondwater is volgens hen ook te bewerkstelligen zonder agrarische gronden om te zetten naar natuur. Bovendien zou het plan een afdamming van water mogelijk maken, waardoor het water in polder stil komt te liggen. Dit heeft nadelige gevolgen voor de vissen en de andere flora en fauna in het gebied, aldus het echtpaar. De rechtbank in Den Haag heeft in september 2009 een eerder beroep van het echtpaar ongegrond verklaard. Tegen die uitspraak zijn zij in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft de zaak op 25 juni jl. op zitting behandeld.
6. 200909055/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 4 augustus 2010
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bestuursdwang / Dwangsom
inhoudsindicatie:

(Brandveiligheidsvoorzieningen in uitgaanscentrum City Lido in Oost Gelre) Uitspraak over het besluit van het college van burgemeester en wethouders van Oost Gelre waarbij City Centrum Groenlo B.V. is opgedragen om brandveiligheidsvoorzieningen te treffen in uitgaanscentrum City Lido. Bij een controle heeft het gemeentebestuur vastgesteld dat de exploitant de brandveiligheidsvoorschriften niet naar behoren naleeft. Het gemeentebestuur heeft de exploitant opgedragen een aantal voorzieningen te treffen, zoals het brandwerend maken van scheidingswanden, het plaatsen van een panieksluiting op alle deuren en het aanpassen van de nooduitgangen. De exploitant heeft aangevoerd dat zij de kosten van de voorzieningen niet kan opbrengen en dat zij niet meer in staat zal zijn om City Lido te exploiteren zoals zij dat wil. Volgens de exploitant zijn de voorzieningen die het gemeentebestuur eist, niet gebaseerd op de wet en zijn de oplossingen die zij zelf aanbiedt, afdoende en gelijkwaardig. De rechtbank in Zutphen heeft in november 2009 een eerder beroep van de exploitant ongegrond verklaard. Tegen die uitspraak is zij in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Deze heeft de zaak op 24 juni jl. op zitting behandeld.
7. 200909791/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 4 augustus 2010
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bestuursdwang / Dwangsom
inhoudsindicatie:

(Ontmanteling hennepkwekerij in woning in Hulst) Uitspraak over het besluit van het college van burgemeester en wethouders van Hulst om bestuursdwang toe te passen en de kosten te verhalen voor de ontmanteling van een hennepkwekerij aan de Zoutestraat. Het gemeentebestuur constateerde in maart 2007 dat de zolder en twee kamers in het pand werden gebruikt voor hennepteelt. Omdat er brandgevaar, waterschade en stankoverlast voor omwonenden dreigden, is het gemeentebestuur onmiddellijk met bestuursdwang opgetreden tegen de eigenaar van de woning. De man was het hier niet mee eens en ging eerder in beroep bij de rechtbank in Middelburg. Die oordeelde in oktober 2009 dat het gemeentebestuur de kosten voor de ontmanteling van de hennepkwekerij beter had moeten onderbouwen en specificeren. De man is tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hij vindt dat de rechtbank ook had moeten oordelen dat het toepassen van bestuursdwang onrechtmatig was. Volgens hem was er geen sprake van acuut brandgevaar en van illegale stroomafname. De Raad van State heeft de zaak op 13 juli jl. op zitting behandeld. pagina: 1