Partij van de Arbeid
Den Haag, 2 augustus 2010
Vragen van het lid Eijsink (PvdA) aan de demissionair Minister van Defensie
over het afgelasten van de opleiding van 467 aspirant militairen
1.
Heeft u kennisgenomen van het artikel 'Defensie stuurt 467 aspiranten excuusbrief. Opleiding nieuwe militairen afgelast' (Telegraaf 2 augustus jl.)?
2.
Klopt het dat Defensie 467 aanstellingsbeloften niet heeft kunnen nakomen, en dat het hier gaat om 300 arbeidsplekken bij de marine en 167 bij de landmacht? Zo niet, wat is dan de verdeling van deze arbeidsplekken?
3.
Kunt u gespecificeerd aangeven in hoeverre hier sprake is van het niet goed begroten van de betreffende opleidings - en instroomkosten op de lopende begroting voor 2010, dan wel het doorvoeren van wijzigingen in deze lopende begroting?
Waar in de begroting 2010 zijn de betreffende posten te vinden?
Waarom is de Kamer niet in de voorjaarsnota geïnformeerd over deze maatregelen en de tekorten?
Wanneer zult u de Kamer informeren over de gemaakte miscalculaties in de begroting dan wel over de nieuw doorgevoerde wijzigingen?
4.
Kunt u precies aangeven welke nieuwe redenen er zijn voor het 'op de rem zetten van het tempo' om de structurele personeelstekorten in te lopen?
Welke ontwikkelingen hebben er precies toe geleid dat de reeds begrote extra instroom militairen niet kan plaatsvinden?
5.
Wat zijn de gevolgen van de extra 467 vacatures die door de genomen maatregel zijn ontstaan voor de betreffende krijgsmachtdelen en hoe zullen deze gevolgen worden ondervangen?
6.
Wanneer behoort een aspirant-militair tot de categorie 'zwaar gedupeerden'? Aan welke voorwaarden moet een protest precies voldoen om te worden gehonoreerd?
7.
Hoeveel van de 467 aspirant-militairen dienden een verzoek tot compensatie in en hoeveel van deze verzoeken werden ingewilligd? Welke kosten zijn hieraan verbonden?
8.
Klopt het dat het niet voor het eerst is dat Defensie aanstellingsbeloften alsnog niet gestand kan doen? Wanneer heeft zich dat eerder voor gedaan en om welke aantallen ging het daarbij?
Welke maatregelen heeft Defensie naar aanleiding daarvan genomen om te voorkomen dat het afgelasten van opleidingen en het niet nakomen van aanstellingsbeloften in de toekomst nog voorkomt? Welke aanvullende maatregelen zullen daartoe naar aanleiding van deze casus alsnog genomen worden?
9.
Kunt u garanderen dat alle 467 gedupeerde aspirant-militairen in ieder geval in 2011 alsnog kunnen instromen in de functie waarvoor zij dit jaar een aanstellingsbelofte kregen?
10.
Welke gevolgen heeft de genomen maatregel voor de instroom vanuit specifieke opleidingen, bijvoorbeeld vanuit de ROC's? Zullen naar verwachting alle leerlingen die de opleiding Veiligheid en Vakmanschap aan het ROC met succes afronden kunnen instromen bij Defensie? Zo nee, hoeveel leerlingen kunnen niet worden toegelaten en om welk percentage van de leerlingen die de opleiding volgen gaat het?
Telegraaf, 2 augustus 2010
Defensie stuurt 467 aspiranten excuusbrief
Opleiding nieuwe militairen afgelast
door Roy Klopper
DEN HAAG, maandag
Defensie gooit te elfder ure de deur dicht voor bijna 470 aspirant-militairen die de komende weken met hun opleiding zouden beginnen.
Het ministerie zegt geen geld te hebben om al deze aankomende militairen een salaris te betalen. De betrokkenen hebben een excuusbrief van Defensie ontvangen. Hierin staat te lezen dat er momenteel geen plek voor hen is, maar dat ze volgend jaar alsnog kunnen instromen. De meesten zitten nu kort na hun schooltijd, met een gat in hun cv.
Schandalig
De militaire vakbond VBM/ NOV noemt het intrekken van de werkbelofte aan 470 nieuwe manschappen 'schandalig en onbehoorlijk'. AFMP/ FNV-voorzitter Wim van den Burg is verbijsterd: ,,Defensie eist professionaliteit van haar personeel, maar werkt zelf amateuristisch. Dit is dodelijk voor je imago als werkgever."
Volgens zegsman Roger van der Wetering van Defensie gaat het bij de marine om 300 op het laatste moment afgezegde arbeidsplekken voor nieuwe manschappen, onder wie veel aspirant-mariniers. Bij de landmacht is 167 jongeren te kennen gegeven dat Defensie haar schriftelijk gedane aanstellingsbelofte niet nakomt.
Onder hen zijn zes nieuwe cadetten die zouden beginnen met hun officiersopleiding. Eén van hen kan alsnog instromen nadat hij aantoonde zwaar gedupeerd te zijn. Protest kan worden gehonoreerd als iemand bijvoorbeeld een baan heeft opgezegd.
De krijgsmacht kampte jaren met enorme personeelstekorten. Sinds het begin van de economische crisis is er evenwel een enorme groei van het aantal aanmeldingen. ,,De plekken voor heel dit jaar waren in juni al gevuld", aldus Van der Wetering.
Jaarlijks zijn circa nieuwe 5000 manschappen nodig om de uitstroom op te vangen van militairen van wie het contract afloopt. Daarnaast zouden tot aan 2015 jaarlijkse enkele honderden extra nieuwe mensen worden aangenomen om de structurele personeelstekorten langzaam in te lopen. Op het tempo hiervan wordt volgens Defensie nu
de rem gezet.
Partij van de Arbeid