A A N K O N D I G I N G
IKON-televisie
Woensdag 4 augustus
Nederland 2
21.20 - 21.53 uur: SPRAAKMAKENDE ZAKEN
In Spraakmakende Zaken ontvangt Paul Rosenmöller zijn gasten in 'Paviljoen Stadgenoot' in Amsterdam, waar hij met hen praat over brandende kwesties uit het recente verleden.
Afl. 4: Toename geweld tegen homo's
Het geweld tegen homo's neemt toe, blijkt uit de cijfers van de politie in Amsterdam. In de hoofdstad waren er 371 meldingen van incidenten in 2009 tegenover 300 in 2008. Steeds vaker zijn homo's het slachtoffer van geweld en pesterijen. In Keulen zijn de Gay Games en in Amsterdam wordt komend weekend de jaarlijkse Gay Pride gehouden. Aanstootgevend exhibitionisme dat leidt tot meer geweld tegen homo's, of een uiting van emancipatie? Hoe tolerant is Nederland?
In de studio onder anderen Hans van Gemmert en Ton Daalhuizen. Zij kwamen vorige maand in het nieuws omdat ze als homostel werden weggepest uit de Utrechtse Vinexwijk Leidsche Rijn, door wisselende groepjes allochtone jongens. Het stel werd uitgescholden, hun auto werd bekrast en het kreeg stenen door de ramen. Een opzettelijk veroorzaakte aanrijding was voor Van Gemmert en Daalhuizen de druppel die de emmer deed overlopen.
Meteen na de eerste pestactie deden Van Gemmert en Daalhuizen aangifte bij de politie. Zij deden dat nog acht keer, vrijwel steeds tevergeefs, want de politie deed niets. Zij vond dat het homostel de pesterijen moest negeren. Daar wilden Van Gemmert en Daalhuizen echter niets van weten. 'Er is nog nooit iets opgelost door het te negeren.' Ellie Lust, woordvoerder van de Amsterdamse politie en voorzitter van het Team Roze in Blauw is het ook niet eens met het advies van haar Utrechtse collega's. Zij hamert er in Spraakmakende Zaken op om aangifte te doen tegen iedere vorm van homo-geweld. Alleen met concrete cijfers zal de politiek worden wakkergeschud.
Ondanks de forse stijging van gemelde incidenten tegen homo's, is Nederland volgens Laurens Buijs, socioloog en onderzoeker aan de UvA, nog steeds één van de meest homotolerante landen van de wereld. De problemen die er zijn, worden voornamelijk veroorzaakt door - allochtone én autochtone - groepen jongens die homo's niet accepteren zodra zij zich als zodanig 'outen'. 'Zij vinden dat je niet mag zien dat iemand homo is.' Dit staat haaks op de emancipatiebeweging die homo's de laatste jaren hebben doorgemaakt. Frank van Dalen, organisator van de Gay Pride, zou graag zien dat de politie feller op zou treden tegen homogeweld, door daders achter slot en grendel te zetten, hen hogere straffen te geven en waar nodig straatverboden op te leggen. 'Pas dan geef je als samenleving een duidelijk signaal: wij zijn het niet met jullie eens, jullie gedrag is ontoelaatbaar.'
Redactie: Wilco Leene, Ruth Nederveen, Henriëtte Smit, Tjitske Stoit, productie: Yvonne Clement; regie:, Edith Ruyg; eindredactie: Bert Visser
IKON
IKON