Gemeente Amersfoort
Amersfoort blijft handhaven op Midland Parc
Bewoners van vijf recreatiewoningen op het Midland Parc in Amersfoort kunnen de woning permanent blijven bewonen. De reden is dat zij er woonden voordat in 2003 het verbod op permanente bewoning in het bestemmingsplan werd opgenomen. De gemeente staakt voor deze vijf woningen de bestuursrechtelijke handhaving en privaatrechtelijk optreden. Voor de overige 95 recreatiewoningen op het Midland Parc geldt nog altijd dat permanente bewoning niet is toegestaan. De gemeente blijft hierop bestuursrechtelijk handhaven en zo nodig privaatrechtelijk.
In 2002 heeft de gemeente besloten om permanente bewoning van recreatiewoningen in Amersfoort aan te pakken. Aangezien een deel van de recreatiewoningen op het Midland Parc permanent bewoond wordt, is hier in de afgelopen jaren tegen opgetreden.
Overgangsrecht
Eind 2003 is het verbod om permanent een recreatiewoning op het Midland Parc te bewonen in het bestemmingsplan opgenomen. Voor die tijd gold er geen gebruiksverbod. In een uitspraak van de Raad van State is gewezen op het feit dat bewoners die hun recreatiewoning voor 2003 bewoonden aanspraak maken op het overgangsrecht van het bestemmingsplan. Dat betekent dat deze bewoners vóór de inwerkingtreding van dit gebruiksverbod al aantoonbaar permanent woonachtig waren op het Midland Parc.
Wanneer de permanente bewoning wordt onderbroken gedurende een jaar, worden ook de rechten op permanente bewoning onderbroken. In dat geval kan de gemeente weer handhaven op het verbod op permanente bewoning.
Gemeente blijft handhaven
Bewoners van de recreatiewoningen waarvan permanente bewoning wordt erkend, worden hiervan in kennis gesteld. Tegen bewoners die sinds 2003 op het Midland Parc zijn gaan wonen, wordt de handhaving onverminderd voortgezet om permanente bewoning te voorkomen. Voor potentiële nieuwe eigenaren en gebruikers van de recreatiewoningen is informatie over het verbod op permanente bewoning beschikbaar op
Noot voor de redactie,