TNO


04 augustus 2010

TNO en Ingrepro Renewables B.V. werken aan bioraffinage van algen

Groot onderzoek naar winning voedingsingrediënten uit algen

TNO en algenproducent Ingrepro Renewables B.V. starten een gezamenlijk onderzoeksproject om voedingsingrediënten uit algen te winnen. Het onderzoek richt zich op de vraag of eiwitten uit algen een duurzaam alternatief kunnen vormen voor vlees. Daarnaast wordt gekeken of er uit algen gezonde plantaardige oliën te winnen zijn. Ook wordt bekeken voor welke toepassing koolhydraten uit algen geschikt zijn. Op dit moment worden algen voornamelijk gezien als potentiële vervanger van fossiele brandstoffen.

Onderzoek

Het onderzoek moet uitwijzen hoe de stoffen op grote schaal uit de organismen zijn te halen, voordat die tot duurzame chemicaliën of brandstof worden verwerkt. Het procedé kan ertoe bijdragen de algenproductie te laten uitgroeien tot een rendabele, milieuvriendelijke bedrijfstak. In het onderzoeksproject is Ingrepro Renewables B.V. verantwoordelijk voor de algenproductie en het opzetten van het raffinageprocédé. TNO ontwikkelt de technologieën voor het openbreken en raffineren van de olie, eiwitten en koolhydraten en de mogelijke toepassingsmogelijkheden van de ingrediënten. Het tweejarige project heeft een omvang van 1,5 miljoen euro, dat voor een belangrijk deel gefinancierd wordt door de Bioraffinage-regeling van het Ministerie van LNV.

Duurzame leverancier

Algen hebben een enorme potentie als leverancier van duurzame voedingsingrediënten en fijnchemicaliën. De organismen nemen niet alleen onder invloed van zonlicht het broeikasgas CO2 op, maar ook stoffen zoals nitraat en fosfaat. Wanneer deze laatstgenoemde reststoffen nuttig gebruikt worden is algenkweek relatief goedkoop en bovendien goed voor het milieu.

Grootschalige algenproductie kan zodoende een antwoord zijn op de roep om duurzame vleesvervangers. De vleesproductie staat wereldwijd onder druk, vanwege de effecten op het klimaat en excessief landgebruik in bijvoorbeeld de Amazone. Algen bestaan voor wel 60% uit eiwitten die een plantaardig alternatief kunnen vormen voor dierlijke eiwitten.

Naast het eiwit bestaat een alg tot 30% uit olie die rijk is aan gezonde omega-3 en omega-6 vetzuren. Dat bestanddeel kan verwerkt worden tot een gezond voedingsingrediënt, en zo een duurzame vervanger van visolie worden. Over de koolhydraten uit algen is nog vrij weinig bekend. Het onderzoeksproject moet hierover meer informatie opleveren.

Voedingsingrediënten

De toepassingen van de algen als voedingsingrediënten leveren vooralsnog vermoedelijk meer op dan het gebruik van de organismen voor biobrandstof. Die tak van industrie staat nog in de kinderschoenen. Er zijn al diverse testen uitgevoerd met auto's, vrachtwagens en vliegtuigen die algenolie gebruiken als brandstof. bericht 2010-40