04 augustus 2010
TNO en Ingrepro Renewables B.V. werken aan bioraffinage van algen
Groot onderzoek naar winning voedingsingrediënten uit algen
TNO en algenproducent Ingrepro Renewables B.V. starten een gezamenlijk
onderzoeksproject om voedingsingrediënten uit algen te winnen. Het
onderzoek richt zich op de vraag of eiwitten uit algen een duurzaam
alternatief kunnen vormen voor vlees. Daarnaast wordt gekeken of er uit
algen gezonde plantaardige oliën te winnen zijn. Ook wordt bekeken voor
welke toepassing koolhydraten uit algen geschikt zijn. Op dit moment
worden algen voornamelijk gezien als potentiële vervanger van fossiele
brandstoffen.
Onderzoek
Het onderzoek moet uitwijzen hoe de stoffen op grote schaal uit de
organismen zijn te halen, voordat die tot duurzame chemicaliën of
brandstof worden verwerkt. Het procedé kan ertoe bijdragen de
algenproductie te laten uitgroeien tot een rendabele,
milieuvriendelijke bedrijfstak. In het onderzoeksproject is Ingrepro
Renewables B.V. verantwoordelijk voor de algenproductie en het opzetten
van het raffinageprocédé. TNO ontwikkelt de technologieën voor het
openbreken en raffineren van de olie, eiwitten en koolhydraten en de
mogelijke toepassingsmogelijkheden van de ingrediënten. Het tweejarige
project heeft een omvang van 1,5 miljoen euro, dat voor een belangrijk
deel gefinancierd wordt door de Bioraffinage-regeling van het
Ministerie van LNV.
Duurzame leverancier
Algen hebben een enorme potentie als leverancier van duurzame
voedingsingrediënten en fijnchemicaliën. De organismen nemen niet
alleen onder invloed van zonlicht het broeikasgas CO2 op, maar ook
stoffen zoals nitraat en fosfaat. Wanneer deze laatstgenoemde
reststoffen nuttig gebruikt worden is algenkweek relatief goedkoop en
bovendien goed voor het milieu.
Grootschalige algenproductie kan zodoende een antwoord zijn op de roep
om duurzame vleesvervangers. De vleesproductie staat wereldwijd onder
druk, vanwege de effecten op het klimaat en excessief landgebruik in
bijvoorbeeld de Amazone. Algen bestaan voor wel 60% uit eiwitten die
een plantaardig alternatief kunnen vormen voor dierlijke eiwitten.
Naast het eiwit bestaat een alg tot 30% uit olie die rijk is aan
gezonde omega-3 en omega-6 vetzuren. Dat bestanddeel kan verwerkt
worden tot een gezond voedingsingrediënt, en zo een duurzame vervanger
van visolie worden. Over de koolhydraten uit algen is nog vrij weinig
bekend. Het onderzoeksproject moet hierover meer informatie opleveren.
Voedingsingrediënten
De toepassingen van de algen als voedingsingrediënten leveren
vooralsnog vermoedelijk meer op dan het gebruik van de organismen voor
biobrandstof. Die tak van industrie staat nog in de kinderschoenen. Er
zijn al diverse testen uitgevoerd met auto's, vrachtwagens en
vliegtuigen die algenolie gebruiken als brandstof.
bericht 2010-40
TNO