Gemeente Utrecht


2010 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
89 Vragen van de heer V. Oldenborg
(ingekomen 2 augustus 2010)


De vragen die de fractie van Stadspartij Leefbaar Utrecht hieronder gaat stellen, zijn zeker niet de eerste over dit onderwerp, en zullen met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid helaas ook niet de laatste zijn. Het betreft het doen van aangifte van strafbare feiten en de manier waarop de politie op deze betrokkenheid van de Utrechtse burgers reageert. In bijlage vindt u het relaas van een aantal betrokken bewoners. Dit leidt voor onze fractie tot de volgende vragen.

1. Acht het College het met Stadspartij Leefbaar Utrecht van belang dat bij ernstige inbreuken op de veiligheid van bewoners van onze stad, de politie er alles aan doet om zoveel mogelijk belastende feiten met betrekking tot de daders te verzamelen?
2. Is het in het licht van de campagne "meld misdaad, desnoods anoniem" niet vreemd dat betrokken bewoners die aangifte willen doen, door de politie op deze wijze aan het lijntje worden gehouden?
3. Is het College met Stadspartij Leefbaar Utrecht van mening dat door het optreden van de politie in deze zaak, het zo vaak besproken veiligheidsgevoel van burgers en het vertrouwen in politie uiterst nadelig wordt beínvloed?
4. Welke maatregelen gaat het College in overleg met politie en justitie nemen om het, zo vaak met de mond beleden, belang van het doen van aangifte, zodanig op de politionele werkvloer te effectueren dat ook de Utrechtse burgers er vertrouwen in kunnen hebben dat de zorg voor hun veiligheid bij de Utrechtse politie en haar bestuurders in goede handen is?


---- --

Beste Vincent,

Op zondagavond 11 juli j.l. werden mijn vriendin Marja en ik om ca.
23.45 uur opgeschrikt door schreeuwende en krijsende vrouwenstemmen.
Die riepen zo iets als "stoppen", 'hou op", "schei uit", etc. Wij keken uit ons zolderraam en zagen ter hoogte van de Zonstraat 7 b een man languit op straat liggen. Een andere man beukte op hem in. Vrouwen probeerden de slaande man van het slachtoffer af te halen. Dat lukte uiteindelijk.
Het gezelschap "ruziezoekers" bestond uit tenminste drie vrouwen en vier mannen. Een stevige knaap greep een fiets en tilde die op tot boven zijn hoofd. Even later ging die fiets door een etalageruit van de woning zonstraat 7 b.
Iemand ging stoeptegels uit de grond rukken uit de kleine voorgeveltuintjes op de stoep.
Een jongeman met eem oranje/rood shirt en en petje op begaf zich van de Zonstraat 7 b richting boerderij Zonstraat 23/25. Hij goot vanuit een jerrycan benzine tussen de huizen en de geparkeerde auto's.
Er ontstondt onmiddellijk een vuurzee. Het benzinespoor liep van de Zonstraat 21/21a t/m Zonstraat 25,ongeveer 25 meter dicht langs 8 wooneenheden t.w. Zonstraat 21, 21a, 21b, 21c, 21d, 21 e, 23 en 25.
Te weten 4 koopwoningen en 4 huurwoningen. Het vuur laaide op en bereikte even een hoogte van ca 2 meter. Zeer snel zijn minstens drie omwonenden met brandblussers in de hand het vuur weer meester geworden.
De gehele rel duurde nog geen 20 minuten. Gedurende die tijd stond er een kleine witte bestelwagen (Peugeot/Partner) midden op het kruispunt Zonstraat/Oudwijkerdwarsstraat. geparkeerd met geopende deuren. Er leek een verband met de daders. Vlak voordat de politie en brandweer ter plaatse kwam, waren de relschoppers verdwenen.
De bewoonster van de Zonstraat 7b heeft zich in het ziekenhuis laten behandelen en 13 hechtingen opgelopen.

De volgende dag, maandag 12 juli, trachtte het slachtoffer aangifte te doen van de incidenten. Dat lukte niet.
Haar werd verteld dat zij beter de agenten kon spreken die er die avond tevoren bij waren geweest.
Uiteindelijk lukte het haar pas op vrijdag om de aangifte te doen.
Echter wel bij een agent die er niet bij was geweest.

De maandag daarop probeerde ondergetekende aangifte te doen op het Paardenveld. Dat lukte niet. Allereerst waren bij de politie geen gegevens over deze zaak bekend. Omdat ik dat niet accepteerde gingen ze opnieuw zoeken. En ja hoor. Ze gaven toe dat ze verkeerd gekeken hadden. Maar incident het ging slechts om een onderlinge ruzie. Ook dat accepteerde ik niet omdat ik inmiddels van het slachtoffer had begrepen dat de broer van haar vriend onderweg was lastiggevallen door ruziezoekende voetballiefhebbers en bij haar trachtte naar binnen te vluchten.
Uiteindelijk werd mij medegedeeld dat het pogen iemands huis te beschadigen niet strafbaar is en ik geen aangifte kon doen.
Wel gaven ze toe dat ik een getuigenverklaring kon afleggen en dat ze de collega's die met deze zaak bezig waren daarover zouden informeren. Ik zou er dan nog van horen.
Bij mijn herhaald aandringen of dat ook werkelijk zou gebeuren liep bij de politie uiteraard de irritatie snel op.

Ik ben de afgelopen week dagelijks gaan bellen met de politie omdat ik wachtte op hun initiatief. Ik zou iedere keer teruggebeld worden maar dat gebeurde niet.
Ook de wijkagent, Mevrouw G.M. Bouman, was totaal onbereikbaar (maar wel in dienst). Uiteindelijk kreeg ik na 5 dagen te horen dat er aan gewerkt werd, dat er mensen waren opgepakt en dat mijn verklaring niet nodig was.
Ik heb toen uitgelegd dat het opzettelijk niet verzamelen van getuigenissen in mijn ervaringspraktijk altijd leidt tot seponering bij justitie wegens gebrek aan bewijs. Een duivelse cirkel.

De brandstichting vond plaats bij de gevelsteen Zonstraat 26 waar het ongenoegen van de Oosterbuurt uit 1985 "rust." Dat gedenkteken getuigt van de toenmalige straatrellen van '81 - '82 die in deze buurt hebben plaatsgevonden en diepe wonden hebben geslagen . Niet vanwege de toevallige pech in het leven, maar vanwege de structurele houding van de politie. Die is toen ook door de Nationale Ombudsman achteraf vernietigend beoordeeld.

En het lijkt er nu op, 25 jaar later, of er niets is geleerd en veranderd.

Laksheid en knulligheid vieren bij de politie hoogtij en er wordt niet geschroomd dit te verhullen door het misleiden en bedriegen van de assertivo"s onder ons.
Deze politieaanpak heeft niets te maken met het beloofde zogenaamde Lik Op Stuk Beleid. en SNELRECHT.

Ik hoor zojuist, terwijl ik dit schrijf ,van de politie, dat ik op vrijdag 30 juli verwacht wordt op het Tolsteegbureau voor het opnemen van een getuigenverklaring.


---- --