Raad van State


dinsdag 3 augustus 2010
Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van het bestemmingsplan 'Uitbreidingsplan Nuenen-West'. Het plan maakt een nieuwe woonwijk mogelijk tussen Nuenen en het Dommeldal. Het grotendeels agrarische gebied zal ruimte bieden aan ruim 1.500 woningen, scholen, wegen en een wijk- en buurtcentrum. Diverse omwonenden, een hoveniersbedrijf en de Brabantse Milieufederatie verzetten zich tegen de ontwikkelingen en komen daarom tegen de provinciale goedkeuring van het plan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Een manege en een woning aan de Dubbestraat zijn niet als bestemming in het plan opgenomen, omdat de gemeente op die plek nieuwe woningen wil bouwen en een groen- en watergebied wil aanleggen. De eigenaren zijn het daar niet mee eens. Ook het hoveniersbedrijf komt in beroep tegen de ontwikkelingen aan de Dubbestraat, omdat het enkele bedrijfsgebouwen zal moeten opofferen om de woningbouw mogelijk te maken. Verder verzet een aantal bewoners van de Opwettenseweg zich tegen het opheffen van een parkeerterreintje tegenover hun woningen. Zij vrezen dat zij hun auto niet meer kunnen parkeren wanneer de nieuwbouw is gerealiseerd. De Brabantse Milieufederatie vindt dat de gemeente de gebieden ten noorden van de Europalaan en ten zuiden van de Boord niet zou moeten bebouwen vanwege de landschappelijke kwaliteiten van het gebied. (zaaknummer 200901158/1)
Zitting over de financiële bijdrage die de minister van Binnenlandse Zaken heeft verleend aan de gemeente Beverwijk voor het opsporen en opruimen van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. De gemeente heeft in 2008 opsporings- en ruimingswerkzaamheden verricht bij het tracé van de Westelijke Randweg, het Park Westerhout en de gemeentewerf van Beverwijk. De gemeente heeft voor ruim 1,5 miljoen euro kosten gemaakt, maar de minister wil daaraan maar een kleine miljoen euro bijdragen. Volgens de minister komen sommige kosten niet voor vergoeding in aanmerking, omdat geen sprake was van een acuut, levensbedreigend gevaar voor de bevolking. Ook zijn sommige kosten niet vergoed vanwege de wijze waarop zij op de factuur zijn gezet. De rechtbank in Haarlem oordeelde in januari 2010 dat de minister niet van vergoeding mag afzien, uitsluitend vanwege de wijze waarop de kosten zijn gefactureerd. Zeker niet als die kosten op grond van de eigen regels van de minister voor vergoeding in aanmerking komen. De minister kan zich niet in deze uitspraak vinden en komt daartegen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Ook het gemeentebestuur van Beverwijk komt in hoger beroep. Het vindt dat de minister de kosten voor het opruimen van explosieven als gevolg van de explosie in een munitiedepot in 1945 volledig en niet slechts gedeeltelijk had moeten vergoeden. De toenmalige minister van Oorlog zou indertijd hebben toegezegd dat de Staat voor die explosie en de gevolgen daarvan volledig aansprakelijk kon worden gesteld. (zaaknummer 201002025/1)
Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Waalwijk heeft verleend aan KPN/Ericsson voor een antennemast met camouflageschild aan de Kloosterweg in Waalwijk. Een inwoner van Waalwijk is het niet eens met die vergunning. Hij betwijfelt of het noodzakelijk is om een nieuwe antennemast te plaatsen, omdat iedere mobiele telefoon inmiddels wel bereik heeft. Maar hij heeft vooral bezwaar tegen de mast omdat die de monumentale watertoren zou beschadigen. De rechtbank in Breda verklaarde in december 2009 een eerder beroep van de man ongegrond. Tegen die uitspraak komt hij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201000910/1)

13.00 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Ameland van het bestemmingsplan 'Hollum 2009'. Het bestemmingsplan heeft betrekking op het dorp Hollum op het eiland. Het plan legt vooral de bestaande situatie in het dorp vast, maar maakt ook de bouw van nieuwe woningen mogelijk. Zo kunnen er naast een bestaande woning aan de Badweg twee nieuwe woningen worden gebouwd. De eigenaar van de bestaande woning kan zich hiermee niet verenigen en is tegen het plan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens hem is onder andere sprake van belangenverstrengeling, omdat de zoon van de eigenaar van het perceel waarop één van de nieuwe woningen wordt gebouwd een partijgenoot zou zijn van de wethouder. Ook is hij enige tijd gemeenteraadslid geweest. De man betwijfelt daarom of er alleen ruimtelijke overwegingen ten grondslag hebben gelegen aan het besluit om aan de Badweg nieuwe woningen te bouwen. In afwachting van de behandeling van het beroep, verzoekt hij de Raad van State het plan voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201004459/2)

15.00 uur

(Deze zaak is alsnog ingetrokken op 2 augustus 2010) Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Overijssel van het bestemmingsplan 'Kanaalzone' van de gemeente Enschede. Het bestemmingsplan maakt de uitbreiding mogelijk van het voetbalstadion van FC Twente met een tweede ring. De capaciteit van het stadion wordt hiermee met 25.000 zitplaatsen uitgebreid. Het plan maakt daarnaast ook de bouw mogelijk van een overdekte 400 meter kunstijsbaan met parkeergelegenheid. Ten slotte wordt er een derde ontsluitingsweg aangelegd tussen het kanaal en rioolwaterzuivering. De Vereniging Behoud Twekkelo vreest voor parkeeroverlast tijdens voetbalwedstrijden van FC Twente, omdat er naar haar mening te weinig parkeerplaatsen worden aangelegd. Vooral langs de Burgemeester Stroinkstraat en bij de fietsbrug zou de parkeeroverlast te groot worden, waardoor de verkeersveiligheid in het gedrag komt, aldus de vereniging. Ook een omwonende van het stadion vreest voor parkeer- en verkeersoverlast. Hij wijst erop dat de verkeerssituatie op dit moment al chaotisch is en dat hij zijn woning soms uren niet kan bereiken tijdens thuiswedstrijden. De uitbreiding van het stadion zou dit alleen maar erger maken, aldus de man. Daarom komen de vereniging en de man tegen de provinciale goedkeuring van het plan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200909227/1)