D66

dinsdag 3 augustus 2010

D66 komt op voor rechten Nederlandse grensarbeiders

Door een nieuwe Europese wet dreigen grote financiële problemen voor duizenden landgenoten die in Nederland werken, maar in België of Duitsland wonen.

inkomen

Tot 1 mei dit jaar konden deze 'grensarbeiders', bij ontslag, in Nederland een werkloosheidsuitkering aanvragen, maar door de nieuwe wet voor sociale zekerheid kan dat niet meer. En dat kan verstrekkende gevolgen hebben voor de inkomensposities van EU burgers. Sophie in 't Veld (D66) wil dat de Europese Commisie ervoor zorgt dat deze grensarbeiders niet de dupe worden van deze verordening uit Brussel.

In 't Veld: "Deze werknemers hebben jarenlang netjes premies betaald in Nederland, maar als zij nu hun baan kwijtraken dan moeten ze een werkloosheidsuitkering aanvragen in België of Duitsland waar de uitkeringen een stuk lager liggen. Daarnaast vallen ook allerlei fiscale voordelen weg zoals de hypotheekrente aftrek. Het is niet de bedoeling van deze verordening dat deze mensen extra in de problemen komen als ze ontslagen worden.".

UWV

Uit een rondgang langs D66 afdelingen in de grensstreek blijkt dat zich de afgelopen periode vrijwel dagelijks ontslagen grensarbeiders melden bij kantoren van UWV werkbedrijf. In 2009 werkten volgens cijfers van het CBS in Nederland 45 duizend werknemers die in België woonden en hadden er nog eens 45 duizend werknemers een huis in Duitsland.

gebrek aan afstemming

Volgens In 't Veld is ook een van de problemen dat er nauwelijks afstemming is tussen nationale regeringen: "Elke wetswijziging leidt tot nieuwe problemen. De EU probeert juist om die obstakels weg te nemen, maar dat pakt dus niet in alle gevallen gunstig uit.". Het D66 Europarlementslid wil dat de Europese Commissie onderzoekt wat de gevolgen zijn van de wet en dat erop wordt toegezien dat grensarbeiders geen nadeel ondervinden van de situatie.

D66 heeft in de Tweede Kamer al jaren geleden opgeroepen tot een "grenslandtoets" om te zorgen dat wetswijzigingen niet steeds weer leiden tot problemen voor grensarbeiders.