Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

gang

Aanleg waterberging Braakpolder-Zuid in volle gang

Publicatiedatum : 3 augustus 2010

De aanleg van de waterberging Braakpolder-Zuid in Aartswoud (gemeente Opmeer) is in volle gang. Het 8 hectare grote perceel wordt ingericht als droge berging. We brengen het glooiende 'kadetjesland' terug en herstellen het oude slotenpatroon. Dit is het landschapsbeeld dat van oudsher in deze omgeving veel voorkomt.

De grond uit de berging is gedeeltelijk afgevoerd naar het tegenoverliggende Maantjesland. Dit is een natuurproject van Landschap Noord-Holland en de Dienst Landelijk Gebied (DLG). De DLG is een agentschap van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De rest, ongeveer 20.000 kubieke meter, wordt gebruikt voor de verbetering van naastgelegen land van een lokale agrariër.

Het ontwerp van de waterberging is uitgewerkt in een 3D-model dat ingeladen wordt op het GPS-systeem van de kraan. De machinist ziet op het beeldscherm hoe diep hij moet afgraven en creëert op deze manier het `kadetjesland' op de juiste hoogte.

Alle werkzaamheden worden vanaf half juni t/m eind november 2010 uitgevoerd. Op dit moment, in de bouwvak, werkt aannemer Zwart Infra Care volop door. Het werk verloopt door het mooie weer zeer voorspoedig. De verwachting is dan ook dat de werkzaamheden al eerder dan eind november worden afgerond.

Samenwerken aan robuust watersysteem

Droge zomers, hevige regenbuien, zeespiegelstijging: er zijn steeds meer aanwijzingen dat ons klimaat verandert. We nemen de komende jaren maatregelen tegen wateroverlast en watertekort. Het uitvoeren van alle maatregelen om wateroverlast te voorkomen, is een enorm karwei. We werken daarom nauw samen met andere organisaties.