Politiebond ACP

3 augustus 2010

Onderzoek verantwoord politiegeweld binnenkort van start

De ACP kwam vorig jaar met het initiatief voor een onderzoek naar de preventieve geweldstoepassing door politiemensen. Het initiatief heeft dit jaar concreet vorm gekregen. De Politieacademie en het Centrum voor Politie- en Veiligheidswetenschappen VU zullen het onderzoek op zeer korte termijn uitvoeren.
Het intitiatief van de ACP om een onderzoek te starten naar de preventieve geweldstoepassing door politiemensen, heeft concreet vorm gekregen.

Het intitiatief van de ACP om een onderzoek te starten naar de preventieve geweldstoepassing door politiemensen, heeft concreet vorm gekregen. © Rob Meijer

ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp sprak zich vorig jaar in een editie van het vakblad Blauw al uit voor een onderzoek naar (preventieve) geweldstoepassing door de politie. "Soms kun je een situatie niet meer met praten oplossen en is de toepassing van proportioneel geweld noodzakelijk. Maar als daar telkens het risico van een langslepende procedure met onzekere afloop aan kleeft, dan kan dat - onbewust, maar ook bewust - reden zijn om die geweldstoepassing langer uit te stellen dan de situatie vereist. Het is zeer belangwekkend om daar eens uitgebreid onderzoek naar te doen", aldus Van de Kamp destijds in Blauw.

Congres

De uitspraken van de ACP-voorzitter werden door het vakblad Blauw voorgelegd aan Guusje ter Horst, toenmalig minister van Binnenlandse Zaken, strafrechthoogleraar Jaap Timmer en de portefeuillehouder geweld van de Raad van Hoofdcommissarissen Frans Heeres. Korpschef Heeres gaf toen aan dat hij zich wilde verdiepen in de waarnemingen van de ACP. Hij zei daarover bovendien het volgende: "Van de Kamp wijst op een verborgen probleem dat wij als hoofdcommissarissen kennelijk niet scherp in de gaten hebben. En het is een probleem waarop we zeker moeten ingaan." Het was dan ook Heeres die dit jaar tijdens het landelijke congres `Agressie, geweld en het politiewerk' op 31 maart voorstelde om het door de ACP beoogde onderzoek te laten uitvoeren.

Voorkomen en bestrijden

De samenleving nog beter dienen in het voorkomen en bestrijden van gevaar en geweld. Het onderzoek, uitgevoerd door de Politieacademie en het Centrum voor Politie- en Veiligheidswetenschappen VU, moet de politie daarbij helpen. Daarnaast is het onderzoek er op gericht om de geloofwaardigheid en legitimiteit van het overheidsoptreden te verbeteren. Om alles goed in kaart te brengen, kent het onderzoek drie onderdelen. Het eerste deel richt zich op de verhalen en opvattingen in het politieveld over de mogelijke terughoudendheid en onzekerheid van politieagenten bij geweldgebruik. Het tweede deelonderzoek gaat in op het feitelijke gebruik van preventief geweld. En het derde deelonderzoek is een uitgebreide literatuurstudie naar het gezag van de politie en het geweldgebruik door en tegen de politie.

Uitzending Netwerk

In het televisieprogramma Netwerk (20.25 uur op Nederland 2) wordt vanavond aandacht besteed aan het onderzoek, getiteld `Professioneel geweldgebruik: de functie van doortastend en verantwoord politiegeweld'. Onder anderen collega's uit de praktijk, ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp en Frans Heeres, korpschef Midden- en West Brabant zullen in deze uitzending dieper ingaan op het onderwerp.
---