Gemeente Ermelo


Structuurvisie Groene Zoom

De gemeenten Ermelo en Harderwijk hebben gezamenlijk een ontwerp-intergemeentelijke gebiedsgerichte structuurvisie ontwikkeld voor de Groene Zoom, het gebied tussen de bebouwde kommen van beide gemeenten. De structuurvisie Groene Zoom vormt de gemeenschappelijke visie voor het gebied van Harderwijkerweg tot A28, tussen enerzijds de Groene Zoomweg en anderzijds de Horloseweg en een strook van ongeveer negentig meter breed langs de Fokko Kortlanglaan en de Brinkhorst. Het ontwerp ligt tot en met 15 september in beide gemeentehuizen ter inzage.

De Groene Zoom krijgt een aantrekkelijke vormgeving, waardoor onder meer de bewoners van Drielanden en Horst een nieuw uitloopgebied ter beschikking krijgen. In de visie overheerst het groene karakter en wordt beperkt nieuwbouw (`rode' elementen) op een verantwoorde manier binnen dit groene kader ingepast. Het landelijke karakter blijft voor de Groene Zoom het leidende thema. In het deel ten westen van de Kolbaanweg is ruimte om op verschillende plekken bij reeds aanwezige bebouwing nieuw `rood' toe te voegen. Deze geclusterde bebouwing zal worden omringd door groene, recreatief bruikbare ruimte. De verschillende clusters worden door een langzaamverkeersroute met elkaar verbonden.

AFBEELDING TOEVOEGEN "GROENE ZOOM.JPG"

Voor werken in een aantrekkelijk landschap biedt de zone tussen de spoorlijn en de Harderwijkerweg mogelijkheden. Een nieuw landschapstype ontstaat hier door de wijze waarop de gebouwen en de beplanting op het maaiveld staan en het maaiveld over de gebouwen heen loopt. Door beperking van het bebouwingspercentage en meer opgaande beplanting krijgt dit gebied een overheersend groen karakter. De op het werklandschap gerichte werkruimten zorgen voor een aantrekkelijk werkklimaat. Infrastructuur en parkeren worden meer in gebouw of tuin geïntegreerd, waardoor ze in het landschap nog maar een zeer ondergeschikte element vormen.

Om in dit langgestrekte gebied de samenhang en de herkenbaarheid te vergroten is op enkele strategische plaatsen in de Groene Zoom markante bebouwing voorzien (scharnierpunten). Denk hierbij bijvoorbeeld aan Het Kasteel (overigens buiten het plangebied) aan de uiterste westzijde. Camping Hanenburg markeert de knik in de Fokko Kortlanglaan. Het scharnierpunt bij de Kolbaanweg leent zich voor start-, eind- of rustpunt, hier kan een horeca-zaak met leisure-activiteit de recreatieve functie van het gebied versterken. Het scharnierpunt aan de Harderwijkerweg moet het bijzondere karakter van het werklandschap benadrukken.
Informatie
van 5 augustus 2010 tot en met 15 september 2010 ligt het ontwerpbesluit met de ontwerp-Structuurvisie Groene Zoom en de daarbij behorende stukken ter inzage in het gemeentehuis. U kunt hiervoor terecht tijdens de openingstelling van het klantcontactcentrum van 08.30-12.30 uur. U kunt de stukken ook digitaal raadplegen.