Gemeente Maasgouw


Warme maaltijdvoorziening en sociale persoonsalarmering in de gemeente Maasgouw

Als inwoner van de gemeente Maasgouw kunt u gebruik maken van de warme maaltijdvoorziening en sociale persoonsalarmering.

In dit artikel kunt u lezen wat het betekent en voor wie het bedoeld is.

Maaltijdvoorziening

Wilt u gezond en fit blijven?
Dan is de juiste voeding heel belangrijk. Hierbij hoort ook dagelijks een verse warme maaltijd. Het kan echter voorkomen dat u vanwege uw leeftijd en/of een beperking niet meer in staat bent om zelf een warme maaltijd te maken. Dit kan van tijdelijke of langere duur zijn. Als inwoner van de gemeente Maasgouw kunt u dagelijks een verse warme maaltijd thuis bezorgd krijgen. Deze service wordt verzorgd door Proteion Welzijn. Hiermee bent u niet alleen dagelijks verzekerd van een warme maaltijd. Het biedt vaak ook een mogelijkheid om langer zelfstandig te blijven wonen in uw eigen omgeving.

Voor wie?
Als inwoner van de gemeente Maasgouw kunt u een verse warme maaltijd thuis bezorgd krijgen. De warme maaltijdvoorziening is bedoeld voor mensen die (tijdelijk) niet of onvoldoende in staat zijn om de maaltijd zelf klaar te maken. Ziekte, hogere leeftijd, een beperking of een andere reden kan hiervan de oorzaak zijn.

Wilt u gebruik maken van de warme maaltijdvoorziening? Dan kunt u zich telefonisch aanmelden bij het maatschappelijk adviespunt van de gemeente of Proteion Welzijn. Tijdens een huisbezoek wordt bekeken of u aan de criteria voldoet om een warme maaltijd te krijgen. U kunt minimaal 3 en maximaal 7 dagen per week een warme maaltijd thuisbezorgd krijgen. De maaltijden worden rond het middaguur bezorgd door een vrijwilliger. Door middel van een keuzemenu stelt u zelf uw maaltijd samen. De maaltijd bestaat uit soep en een hoofdgerecht.

Kosten
De prijs van een warme maaltijd bedraagt EUR 7,20 voor inwoners van de kernen Heel, Thorn, Wessem en Beegden. De keuken van ouderencentrum Beek en Bos in Heythuysen verzorgt de warme maaltijden. De inwoners van de kernen Maasbracht, Ohé en Laak, Stevensweert en Linne betalen EUR 6,18 per maaltijd. Deze maaltijden worden bereid in de keuken van Dr. Engelsoord in Maasbracht, onderdeel van de Zorggroep.

Sociale persoonsalarmering

Wat is het?
De meeste ouderen en mensen met een beperking willen zo lang mogelijk in hun eigen omgeving blijven wonen. Toch kan plotseling een situatie ontstaan waarbij snel hulp van anderen nodig is. Wat te doen als je in zo'n geval niet bij de telefoon kunt komen bijvoorbeeld omdat je gevallen bent? Een persoonlijk alarmeringssysteem kan in zo'n situatie uitkomst bieden. Met één druk op de knop wordt hulp ingeroepen. Zowel voor de persoon zelf als voor de familie en mantelzorg een geruststellende gedachte.

Voor wie?
Sociale persoonsalarmering is bedoeld voor mensen van 60 jaar en ouder en mensen met een beperking die in de gemeente Maasgouw wonen. Deze voorziening is in het bijzonder voor mensen met een geringe mate van mobiliteit en mensen met een slechte lichamelijke gezondheid of psychische omstandigheden (angst, onzekerheid, onrust) waardoor er plotseling noodsituaties kunnen ontstaan. Ook alleenstaande ouderen die afgelegen of geïsoleerd wonen, behoren tot de doelgroep.

Hoe werkt het?
Het alarmeringssysteem bestaat uit twee onderdelen; een alarmtoestel en een draagbaar zendertje met alarmknop. Het alarmeringstoestel wordt aangesloten op de telefoonlijn en het elektriciteitsnet. Als u dringend hulp nodig heeft, is het voldoende om op de knop van de halszender te drukken. Uw melding wordt dan automatisch doorgeschakeld naar een alarmcentrale die 24 uur per dag bemand is. U heeft dan direct contact met iemand van de alarmcentrale via een zogenaamde spreek-luister-verbinding. Bij de alarmcentrale ziet men direct van wie de melding afkomt. Heeft u loos alarm gemaakt dan meldt u dat aan de alarmcentrale. Is er iets aan de hand of krijgt de alarmcentrale geen contact met u, dan wordt met één van uw contactpersonen gebeld. De namen van deze contactpersonen zijn van tevoren door u doorgegeven. Het is ook mogelijk om een thuiszorgorganisatie als sleuteladres in te schakelen. Als u gebruik wilt maken van sociale persoonsalarmering kunt u zich hiervoor telefonisch aanmelden bij het maatschappelijk adviespunt van de gemeente of Proteion Welzijn. De Wmo adviseur van de gemeente Maasgouw kijkt vervolgens tijdens een huisbezoek naar uw persoonlijke omstandigheden en telefoonaansluiting. Als u in aanmerking komt voor sociale persoonsalarmering installeert een vrijwilliger de apparatuur.

Kosten
De kosten voor sociale persoonsalarmering voor inwoners van de gemeente Maasgouw zijn EUR 16,50 per maand. Daarnaast moet éénmalig een bedrag van EUR 41,00 worden betaald voor de aansluitkosten. Als u een thuiszorgorganisatie inschakelt, dan moet hiervoor een sleutelkastje worden geïnstalleerd. De kosten hiervoor zijn EUR 41,00.

Wilt u gebruik maken van de warme maaltijdvoorziening of de sociale persoonsalarmering?
Dan kunt u zich hiervoor aanmelden bij het Maatschappelijk Adviespunt van de gemeente Maasgouw via telefoonnummer (0475) 85 26 00. Dit kan van maandag tot en met donderdag van 8.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16.00 uur en op vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur. Of van maandag tot en met donderdag tussen 8.30 en 17.00 uur en op vrijdag van 8 .30 tot 12.30 uur bij Proteion Welzijn via telefoonnummer (0475) 45 30 33.

Meer informatie kunt u ook vinden op www.proteionwelzijn.nl.

Publiekscentrum | Markt 36 Maasbracht | Telefoon 0475 85 25 00