Evangelische Omroep

Nr.151
Hilversum, vrijdag 30 juli 2010

EO-PROGRAMMA'S IN WEEK 31

Ingang Oost, maandag 2 augustus, 19.25 uur, Nederland 1 Meneer Spronsen heeft een bedrijfsongeval gehad. Gevolg: een diepe snee boven een van zijn oogleden. De Ambulancedienst brengt mevrouw Van Eijk naar de Spoedeisende Hulp van het HagaZiekenhuis, locatie Leyweg in Den Haag. Zij heeft mogelijk een hartaanval. Michael Bos heeft hevige pijn in zijn onderbuik. Gedacht wordt aan een blindedarmontsteking. De 10-jarige Shanice Khodabaks is van de trap gevallen en heeft nu last van haar enkel.

Afslag UMC Utrecht, dinsdag 3 augustus, 19.25 uur, Nederland 1 In Afslag UMC Utrecht doet presentatrice Mirjam Bouwman verslag vanuit een van de grootste academische ziekenhuizen in ons land, het Universitair Medisch Centrum in Utrecht. In deze aflevering ontmoet Mirjam de vijf weken oude Ymke en haar ouders. Ymke moet een operatie ondergaan om haar lever te kunnen behouden. Aliefka heeft een ziekte die haar stem ernstig aantast, spamodische disfonie. In een eerdere aflevering zagen we hoe Aliefka botox-injecties direct in haar stembanden kreeg. Zal het nu, een paar weken na de behandeling, beter met haar gaan? De dertienjarige Pieter verblijft op de afdeling Kikker van het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Hij lijdt aan erfelijke sferocytose en heeft een PowerPoint-presentatie gemaakt over deze zeldzame aandoening die zijn milt aantast. En Mirjam leert tijdens een reanimatiecursus hoe je moet handelen als iemand een acute hartstilstand heeft.

Bestemming Onbekend, dinsdag 3 augustus, 20.30 uur, Nederland 3 Ralph en Melanie zijn al 3,5 jaar een gelukkig stel, dat het liefst zoveel mogelijk samen doet. Net voordat ze op het vliegtuig richting Madrid wilde stappen om daar lekker uitgebreid te gaan shoppen, staat Klaas voor hun neus. Ze krijgen het aanbod hun tickets te verscheuren in ruil voor een onbekende bestemming. Na kort wikken en wegen zeggen ze enthousiast 'ja'. Blijven ze zo enthousiast, zodra ze weten wat hun te wachten staat?

In deze zesdelige serie daagt presentator Klaas van Kruistum jongeren die op het punt staan op (feest)vakantie te gaan uit om hun ticket te verscheuren en met hem een week op stap te gaan om een opdracht uit te voeren. Het wordt een reis naar een bestemming die ze nooit zelf zouden uitkiezen, om activiteiten te doen waaraan ze nooit zelf gedacht zouden hebben. Het wordt misschien zwaar, het wordt misschien behoorlijk heftig, maar Klaas belooft hen een week die zij nooit zullen vergeten.

Nederland Helpt, donderdag 5 augustus, 18.25 uur, Nederland 2 De hele maand augustus is Metterdaad te gast op de Logos Hope, het zendingsschip van Operatie Mobilisatie. De afgelopen maanden bezocht de Logos Hope het Caribisch gebied. Metterdaad voer mee op de Atlantische oversteek naar Sierra Leone en is erbij als het jongste OM schip voor het eerst in Afrika aanmeert.

In deze eerste aflevering zien we hoe Harmen Rebel zijn best doet om de komst van de Logos Hope onder de aandacht te brengen. Hij flyert in de straten van de hoofdstad Freetown en hij is te gast in een nationaal televisieprogramma. We zien hoe kapitein Dirk Colenbrander de Logos Hope zo veilig mogelijk de haven in laat lopen en probeert aan te meren. Zoals in elke haven is er ook in Freetown een officiele opening. Harmen heeft geregeld dat de vice-president van Sierra Leone zijn opwachting maakt.

Metterdaad maakt deze maand het werk van de Logos Hope in Sierra Leone mogelijk. Helpt u ook mee?
Maak dan uw gift over op giro 300300 van EO Metterdaad te Hilversum ovv Sierra Leone

Jong, donderdag 5 augustus, 19.00 uur, Nederland 3 Ik ben een vluchteling
Mona (22) vluchtte als 14-jarig meisje met haar moeder en broer uit Iran. Ze werden daar namelijk met de dood bedreigd. Door mensensmokkelaars werden ze in Nederland afgeleverd. Nu woont met haar moeder en broer in een asielzoekerscentrum op 25 vierkante meter... Mona: "In het AZC zie je vanalles: zelfmoordpogingen, kinderen zonder eten, veel depressieve en zieke mensen. Ik word daar verdrietig van, maar probeer toch positief te blijven."

Ancha (17) vluchtte op haar 10e va Angloa naar Nederland, vanwege een burgeroorlog. Op dit moment woont ze in een huis voor AMA's: alleenstaande minderjarige asielzoekers. Ancha wordt bijna 18 jaar, maar een feest is dat niet te noemen. Dit is de leeftijd waarop ze namelijk van het IND weer terug moet naar Angola...

Vluchten uit je land doe je niet zomaar, zeker niet als je daarmee je eigen leven waagt. Je bent bang en onzeker en weet niet hoe het afloopt. Manuel ervaart zelf hoe dit is: hij wordt onverwacht opgehaald en in het ruim van een vrachtwagen gedumpt...

Elly en de Wiebelwagen, vrijdag 6 augustus, 15.00 uur, Nederland 3, Z@pp Water wordt wijn
Elly vertelt over een gezellige bruiloft. Dop en Kurk proeven bloemetjes. Lekker?

De Dorpsdokter, vrijdag 6 augustus, 19.25 uur, Nederland 1 Dokter Roelof loopt de halve marathon op Terschelling. Piet rijdt daar als medisch hulpverlener op de motor rond. En ook hun beide echtgenotes laten zich niet onbetuigd! Rosemarie ontvangt Nancy van Zaanen met haar dochter. Nancy denkt dat ze mogelijk allergisch voor koemelk is. En ze gaat op bezoek bij de heer Bijker. Door een slechte doorbloeding van zijn been dreigt een deel af te sterven. Bij Jacoline komt mevrouw Kroes met haar zoontje Harmen. Hij hoestte heel erg vorige week en dat gaat niet over. En ze ontvangt Gerben die vaak last heeft van bloedneuzen. Piet wordt te hulp geroepen bij mevrouw Stoker, die na de finish van de halve marathon onwel is geworden.

Dit seizoen lopen we mee met Roelof Moes, Piet Speelman, en Rosemarie Poutsma die in dienst is bij Roelof en Piet. Ze hebben een praktijk in Nijeveen, een landelijk dorp in de provincie Drenthe. Nijeveen heeft ongeveer 3600 inwoners en maakt sinds 1998 deel uit van de gemeente Meppel. De praktijk is op twee locaties, de woonhuizen van Roelof en Piet, maar de patiënten zijn bij alle drie de artsen ingeschreven. In de boerderij van Roelof is ook de apotheek gevestigd. Alle drie hebben bewust gekozen voor een kleinschalige praktijk.

Checkpoint, zaterdag 7 augustus, 9.50 uur, Nederland 3 Ga je ook wel eens te laat van huis weg waardoor je te laat op school komt? We gaan testen wat de beste manier is om sneller op je fiets vooruit te komen, zodat je nooit meer te laat komt. In de politietest onderzoeken wie de beste politieman is; de jongens of de meiden? En kun je in 1 minuut de vaatwasser uitruimen? Checkpoint: een avontuurlijk testprogramma voor kinderen. Presentatie: Klaas van Kruistum.

Nederland Zingt, zaterdag 7 augustus, 18.30 uur, Nederland 2 Organist en dirigent André van Vliet is al jaren verbonden aan het programma van Nederland Zingt. Vorig jaar vierde hij zijn 25-jarig jubileum als organist. Vele programma's heeft hij gedirigeerd en later heeft hij ook programma's samengesteld voor Nederland Zingt. De koren Vox Jubilans en New Voices zullen onder zijn leiding meewerken aan deze opname vanuit de Oude Jeroenskerk in Noordwijk-Binnen.

Blauw Bloed Extra, zaterdag 7 augustus, 19.35 uur, Nederland 2 In deze uitzending van Blauw Bloed Extra hebben we een unieke serie over het Deense koningshuis. Dit jaar is namelijk een bijzonder jaar voor de Deense koningin Margrethe. In april werd de vorstin 70 jaar, wat uitgebreid gevierd werd met een keur aan internationale koninklijke gasten. Maar er is meer, want in het afgelopen jaar heeft de Deense koninklijke familie zich uitgebreid laten volgen door een televisiecamera. En dat levert natuurlijk unieke beelden op. Want behalve tijdens de officiële gelegenheden lieten de Deense royals zich ook filmen tijdens hun privé-momenten.

In het zesde deel van de Deense serie 'Kingdom behind the scenes' zien we hoe kroonprins Frederik en zijn vrouw prinses Mary voor het allereerst koningin Margrethe en Prins Henrik officieel vergezellen bij een staatsbezoek. Ditmaal naar Vietnam, het land waar prins Henrik een deel van zijn leven woonde. Zal het lukken de Deens-Vietnamese banden aan te halen? En Oprah Winfrey nodigt prinses Mary uit voor een optreden in haar show, maar de koninklijke familie reageert lauw op dit verzoek...

De Punt, zaterdag 7 augustus, 20.15 uur, Nederland 2 Dertig jaar na de Molukse treinkaping bij De Punt in Drenthe, komen vijf betrokkenen bij elkaar in een televisieprogramma. Het uitgangspunt is Noor, de enige vrouwelijke kaper, die de kaping niet overleefde. In de studio gaan de gasten de confrontatie met elkaar aan en met hun gevoelens.

Op 23 mei 1977 werd bij het Drentse De Punt een trein gekaapt door 9 jonge Molukkers. De kaping hield miljoenen Nederlanders wekenlang in zijn greep. In de vroege ochtend van 11 juni werd de kaping met geweld beëindigd. Zes kapers en twee passagiers kwamen daarbij om het leven. Meer dan 30 jaar later besluit een omroep een programma maken met vijf mensen, die nauw bij de kaping betrokken waren. Uitgangspunt is de enige vrouwelijke kaper: Noor. Zij heeft de kaping niet overleefd en ging de geschiedenis in als de eerste vrouwelijke terrorist op Nederlandse bodem. De uitnodiging om mee te doen aan het programma maakt diep weggestopte emoties en herinneringen bij de betrokkenen los.

Nederland Zingt op Zondag, zondag 8 augustus, 9.20 uur, Nederland 1 In deze tweede zomeraflevering met molenaar Rob van Zijll in Shipluiden, gaat ds. Arie van der Veer een gesprek aan over de effecten van het weer en stormen op de molen. Verder vertelt hij binnenin de molen meer over zijn persoonlijk leven, zijn hobbies en zijn gezin en krijgt ds. van der Veer een uitleg over de werking van de molen.Ds. Arie van der Veer houdt verder de meditatie, afgewisseld met koor- en samenzang.

Verborgen Verhalen, zondag 8 augustus, 14.45 uur, Nederland 3 Verboden toegang
De Bijbel: 'Oordeel niet, opdat je niet zelf geoordeeld wordt.' Bart is verhuisd naar een klein gehucht. Zijn nieuwe vrienden vertellen dat er een dierenmoordenaar naast hem woont. Femke zegt dat hij heeft zelfs haar poes heeft vermoord. Bij het begluren zien ze hem vuilniszakken zijn huis binnen slepen. Stak daar een konijnenkop uit de zak? Ja hoor, nu weten ze het zeker. Tijd voor actie, de enge buurman moet worden aangepakt!

'Verborgen Verhalen' is een kinderserie, gebaseerd op waargebeurde verhalen van kinderen. Niet eerder vertelde gebeurtenissen worden nagespeeld door acteurs. Bij ieder verhaal hoort een wijze bijbelspreuk die ook nu nog actueel is.


---- --