Gemeente Breukelen


Toename gebruik declaratieregeling voor kinderen

Steeds meer ouders met een klein inkomen kunnen hun kinderen mee laten doen aan sport of culturele activiteiten. Uit cijfers blijkt dat er in de gemeente Breukelen een toename is van het gebruik van de declaratieregeling voor kinderen. Maakten in 2007 nog 36 kinderen gebruik van de voorziening, vorig jaar waren dat er 72. De stijgende lijn lijkt zich ook door te zetten in 2010. Halverwege het jaar heeft de afdeling sociale zaken in Woerden nu al voor 72 kinderen een vergoeding uitgekeerd op basis van de declaratieregeling.

Convenant

Het college zette in 2008 een handtekening onder het convenant Kinderen doen mee! Doel was het aantal kinderen dat niet meedoet aan sport, onderwijs en cultuur vanwege het inkomen van hun ouders, te halveren. Via de declaratieregeling voor kinderen kunnen mensen met een klein inkomen een vergoeding aanvragen voor de kosten van deelname aan een sportclub, avondje theater, schoolreis of bijvoorbeeld internet.

Wethouder T.H.D. de Weger van sociale zaken: "Ik vind het zeer positief dat het gebruik van de declaratieregeling binnen drie jaar meer dan verdubbelde. Maar we bereiken nog niet alle mensen die van een minimaal inkomen rond moeten zien te komen. Sommige mensen hebben misschien ook een duwtje uit hun familie- of kennissenkring nodig. We hopen dat deze regeling zoveel mogelijk bekend raakt onder die ouders, maar ook bij hun familie, bekenden, leraren, trainers van sportclubs en anderen. Wij geven kleinverdieners voor hun kinderen graag dat steuntje in de rug." Vooral werkenden met een beperkt salaris denken vaak dat zij niet voor de declaratieregeling in aanmerking komen. Ter illustratie: alleenstaande ouders (21 tot 65 jaar) met een netto maandinkomen tot EUR 1.333,-- en echtparen (21 tot 65 jaar) met een netto maandinkomen tot EUR 1.481,-- maken veel kans op de vergoedingen.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de declaratieregeling? Neem dan contact op met het WMO/zorgloket van de gemeente Woerden, tel. (0348) 428 600. De gemeente Breukelen heeft deze dienstverlening namelijk ondergebracht in Woerden. In Woerden kan men u precies vertellen of u wel of niet in aanmerking komt voor een bijdrage voor uw kinderen.

Alle regelingen voor mensen met een laag inkomen staan overzichtelijk in de brochure `Extra's voor kleinverdieners'. Via het beantwoorden van een aantal vragen over de situatie van de aanvrager wordt snel duidelijk voor welke regelingen iemand in aanmerking komt. De brochure kunt u onder meer ophalen bij de receptie van het gemeentehuis of downloaden op www.breukelen.nl (zoekwoord: kleinverdieners) of aan te vragen via de afdeling Sociale Zaken, tel. (0348) 428 835.