Gemeente Berkelland

schöppe' Borculoseweg 70, Eibergen

Monument `de schöppe' Borculoseweg 70, Eibergen

Bennie ten Brinke: "Zo'n oude schöppe afbreken, dat doe je toch niet?!"

Monument de schoppe eibergen huis

De oude veeschuur en het Bakhoes zijn verbouwd tot een prachtig gastenverblijf.

De gemeente Berkelland telt ongeveer 350 monumenten; van plaatselijk of landelijk belang. Ze zijn indrukwekkend of juist heel kleinschalig. Een monument is dan ook een afspiegeling van onze geschiedenis: Niet alleen van het bouwwerk. Maar ook van de bewoners, onze gebruiken en onze cultuur.

In deze serie over Berkellandse monumenten zijn we dit keer te gast bij een eigenaar van een gemeentelijk monument. Bennie ten Brinke vertelt:"We kwamen op een gegeven moment voor de vraag te staan: "Wat doen we met die oude veeschuur?". Informatie bij de gemeente leerde dat er wel het een en ander mogelijk zou zijn als er een goede economische functie voor gevonden werd en het pand als gemeentelijk monument werd ingeschreven. Dit werd de aanzet tot het maken van restauratieplannen, het indienen van subsidieaanvragen en restauratie van de schuur tot gastenverblijf/groepsaccommodatie.

Achttiende eeuwse schuur bij boerderij Borculoseweg 70 in Eibergen.

Het pand werd gebouwd door de familie Ter Horst.

Vrijstaande veeschuur.

Nutteloos

Bennie ten Brinke woont al zijn hele leven in de boerderij aan de Borculoseweg. Zijn grootvader heeft het complex rond 1926 gekocht van de familie Ter Horst. In 2006 kwamen Bennie en zijn vrouw Sandra op de gedachte om de nutteloos geworden veeschuur te restaureren en een andere functie te geven. Het zou een gastenverblijf worden. En Sandra zou de zorg voor de gebruikers van het pand op zich nemen.

Subsidiemogelijkheden

Toen Bennie bij de gemeente om advies aanklopte, kreeg hij te horen dat er wel subsidiemogelijkheden bij de provincie en Europa zouden zijn. Maar dan moest het pand allereerst op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst worden. Gelet op het pand, zijn geschiedenis en de ligging bleek dat geen probleem te zijn. In 2006 was het al zover. En vervolgens waren de provincie en Europa inderdaad bereid om voor dit fraai gesitueerde object in de buidel te tasten. Door overheidssubsidies is zowel bijgedragen aan instandhouding van het uiterlijk karakter van het landschap en als aan bevordering van het toerisme.

Monument de schoppe eibergen achterkant

Achterzijde van het gastenverblijf de Schöppe.

Monument de schoppe eibergen deur

Zijaanzicht de Schöppe.

Monument de schoppe eibergen zijkant

Roofvogelnest

Het resultaat is dat het uiterlijk van het gerestaureerde pand weer bijdraagt aan het typische beeld van de bijeengelegen agrarische voorzieningen in het ruime groene landschap. Het werd vernoemd naar de vroegere bewoners van het erf `Erve De Horst'.

De naam `Horst' is bovendien toepasselijk omdat deze staat voor `roofvogelnest'. En in de boerderij broedt...een kerkuil.