KNHS

EK Ponys: Medailles en top tien klasseringen voor ponyruiters
2 augustus 2010
Niels Knape - Maradonna Brons EK 2010

BISHOP BURTON (KNHS) De Nederlandse ruiters en amazones hebben de Europese Kampioenschappen voor Ponys fantastisch afgesloten. Nadat Antoinette te Riele (Weert) eerder al teamgoud en individueel zilver (klassieke proef) behaalde, prolongeerde ze met haar Golden Girl de Europese titel in de Kür op muziek. Springruiter Niels Knape (Ouddorp) voerde een supersterk Nederlands trio aan. Hij veroverde met Maradonna brons. Ook Jens van Grunsven (Erp) en Megan Laseur (Soest)eindigden in de top tien. Dat gold eveneens voor Leontine Bruin (Wilp). De eventingamazone werd met Knock Out negende. Ze leidde het eventingteam naar een vierde plaats, op respectabele afstand van het brons.

In de discipline dressuur stond als laatste de kür op het programma. De beste vijftien maximaal drie per land waren daarin startgerechtigd. Het draaide wederom uit op een Duits-Nederlands onderonsje. Na de individuele titel in de klassieke proef was Jessica Krieg met de geweldig dravende Danilo favoriet. Maar de zevenjarige palomino hengst maakte enkele fouten, terwijl Antoinette te Riele met haar palomino merrie de sterren van de hemel reed. Tegen zoveel lichtheid en ontspanning kon ook Golden Girls toekomstige stalgenoot bij Stal Rothenberger Deinhard B van Lena Charlott Waterscheidt niet op. De zestienjarige Antoinette prolongeerde haar Kür-titel. Ik ben echt heel blij, ook omdat het mijn laatste jaar bij de ponys is. De proef ging goed, ik was super tevreden. Ik wist niet welke score Deinhard gehaald had. Voordat ik moet rijden, ben ik alleen met mijn eigen pony en eigen prestatie bezig.
De meest ondankbare plaats was voor Maria van den Dungen (Amsterdam). Met haar charmante super galoppeur Rembrandt DDH viel ze net als in de klassieke proef naast het podium: twee keer vierde van Europa. Suzanne van de Ven (Lierop) finishte met Majos Cannon als zevende. Die positie bezette ze ook in de klassieke proef.
Bondscoach Tineke Bartels was trots op de amazones. Majos Cannon is door de week heen gegroeid. Hij liep een super Kür: mooi bergop en het zag er betrouwbaar uit. Maria heeft een Kür die perfect bij Rembrandt past. De stap en galop waren fantastisch, in draf was het iets moeilijker het constante beeld vast te houden. Antoinette heeft een knappe prestatie geleverd. Het ging er echt om vandaag. Met die druk moet je kunnen omgaan en ze heeft stand gehouden.

Springen
Drie springcombinaties plaatsen zich voor de individuele finale, die ging over twee manches waarin de hindernissen werden opgetrokken tot
1,35-1,40 meter. Niels Knape en zijn met veel vermogen springende schimmel Maradonna stonden in het tussenklassement met een (tijd)fout op een kansrijke derde plaats. In de eerste manche bleven slechts zeven van de 31 combinaties foutloos, waaronder Megan Laseur met Ensilla. Jens van Grunsven / Indorado en Niels Knape/ Maradonna liepen een tijdfout op. In de tweede, kortere manche reden acht combinaties vlekkeloos. Megan kreeg een fout in de driesprong, die voor Ensilla met haar grote galoppade krap stond. Jens en Indorado kwamen met vijf strafpunten over de finish. Omdat alle parcoursen van het EK meetelden de eerste kwalificatie, twee manches landenwedstrijd en twee manches finale eindigde hij in het eindklassement als negende. Megan werd ex aequo tiende.
Niels bleef foutloos, maar de concurrenten maakten evenmin fouten. Niels won brons, achter de Ier Bertram Allen met Acapella Z en de Belgische Julie De Pelsmaeker op Sambo Lino, waarmee Shanice Rozeboom in 2008 aan het EK deelnam.
De bijna vijftienjarige Niels toonde aan over stalen zenuwen te beschikken. Ik reed naar binnen zoals altijd. Je moet gewoon je ding doen. Het stond redelijk moeilijk, nog hoger en technischer dan in de landenwedstrijd. Maradonna sprong fantastisch. Het is echt abnormaal om op zon pony te zitten. Hij is niet makkelijk, maar dat zijn de meeste ponys op dit niveau niet. Voor deze parcoursen hebben ze heel veel vechtlust nodig.

Eventing
Het eventingteam van bondscoach Jan Huizinga had eventjes kort uitzicht op brons. Maar met ruim dertig punten voorsprong lieten de Belgen zich niet verschalken. Nederland werd vierde. We hebben weer aan de medailles geroken. Maar ik ben tevreden. De amazones hebben naar hun kunnen dressuur gereden. Drie combinaties hebben deze zware cross foutloos gereden. Zon moeilijke cross heb ik in tien jaar niet gezien. En vandaag springen ze misschien wel het beste van alle landen: Leonie en Femke foutloos, Milou een balk. We laten Ierland achter ons. De Britten waren onverslaanbaar en de meest veelzijdige combinatie, de Duitse Marissa Braig met Andy, heeft gewonnen. In de top van het individuele klassement staan allemaal super geroutineerde ponys. Daar is haast niet tegen te strijden.
In het individuele klassement finishte de pas twaalfjarige Leontine Bruin met Knock Out op haar dressuurscore en dat bracht haar op de negende plaats. Een knappe prestatie voor een debutant, al kon ze profiteren van de ervaring van Knock Out. De NRPS goedgekeurde hengst liep zijn vierde EK. Voor het springen was ik toch een beetje zenuwachtig. Maar het ging goed, voor mij had het parcours zwaarder gemogen. Ik ben heel blij met de negende plaats. Mijn doel was rondkomen, het liefst foutloos, in de cross. Het was een zware cross, daar was ik blij mee. Anders wordt het een dressuurwedstrijd. Knock is fantastisch in de cross. Hij weet gewoon wat de bedoeling is als ik hem naar een hindernis stuur.
Milou de Hoon (Baarle Hertog B) werd met Camila van Stal Romano 24e plaats, Femke van Roekel (Ede) en Batman finishten als 26e. Teamlid Pascalle van Boxtel (Vlijmen) kwam met Quinn de lEguille in de cross ten val en brak daarbij een sleutelbeen. Edith Chardon (Den Hoorn), tweede na dressuur, moest met Bovenheigraafs Carlo in de cross drie weigeringen incasseren.

Auteur: Petra Baas

Uitslagen:
EK Ponys, Bishop Burton (Groot-Brittannië), 1 augustus 2010

Dressuur, Kür op muziek:


1. Antoinette te Riele (Weert) Golden Girl 78,45%
2. Lena Charlott Walterscheidt (Dui) Deinhard B 77,00%
3. Jessica Krieg (Dui) Danilo 76,50%

4. Maria van den Dungen (Amsterdam) Rembrandt DDH 75,90%
7. Suzanne van de Ven (Lierop) Majos Cannon 72,40%

Eventing, landenklassement:


1. Groot-Brittannië 155,3

2. Duitsland 198,4

3. België 210,0

4. Nederland (Leontine Bruin, Femke van Roekel, Milou de Hoon, Pascalle van Boxtel) 225,8
Eventing, individueel klassement:


1. Marissa Braig (Dui) Andy 48,5

2. Grace Walker (GBr) Noble Springbok 50,9

3. Sarah OBrien (Ier) Ice Cool Bailey 51,0

9. Leontine Bruin (Wilp) Knock Out 57,4

24. Milou de Hoon (Baarle Hertog, B) Camila van Stal Romano 83,6
26. Femke van Roekel (Ede) Batman 84,8
Edith Chardon (Den Hoorn) Bovenheigraafs Carlo Eli. Pascalle van Boxtel (Vlijmen) Quinn de lEguille Eli.

Springen, individueel klassement:

1. Bertram Allen (Ier) Acapella Z 0

2. Julie De Pelsmaeker (Bel) Sambo Lino 1

3. Niels Knape (Ouddorp) Maradonna 2

9. Jens van Grunsven (Erp) Indorado 15

10ea.Megan Laseur (Soest) Ensilla 16

foto's Dirk Caremans