Gemeente Beverwijk


Rijstrookindeling Velsertraverse afhankelijk van verkeersaanbod

Vanaf 2 augustus 2010 wordt de rijstrookindeling op het kruispunt Velsertraverse - A22 bepaald door het verkeersaanbod. Afhankelijk van de drukte op de weg worden één of twee rijstroken ingezet om het verkeer richting Velsertunnel of Beverwijk af te handelen.

Het kruispunt heeft een zogenaamde Wisselstrook, waardoor twee rijstrookindelingen mogelijk zijn. Óf er zijn twee rijstroken rechtdoor richting Beverwijk en is één rijstrook linksaf richting Velsertunnel, óf er is één rijstrook richting Beverwijk en twee rijstroken richting Velsertunnel. De laatste indeling wordt nu nog voornamelijk gebruikt op zaterdag- en zondagmiddag om het verkeer vanaf de Beverwijkse Bazaar richting de Velsertunnel af te wikkelen. Om de afwikkeling van het verkeer ook op werkdagen te verbeteren is de Wisselstrook met ingang van 2 augustus iedere dag in gebruik. De verkeerslichten bepalen zelf welke rijstrookindeling op welk moment de beste is.

Doorstroming verkeer
Ook de verkeersafwikkeling op het kruispunt Parallelweg-Lijndenweg verbetert door deze maatregel. Nu sorteren automobilisten op de Parallelweg al links voor om richting tunnel te rijden. De wachtrij op de linker rijstrook is daarom langer dan op de rechter rijstrook voor rechtdoorgaand verkeer. Wanneer er twee rijstroken richting tunnel beschikbaar zijn, is het voorsorteren richting tunnel niet meer nodig waardoor de wachtrijen waarschijnlijk even lang worden. Hierdoor is minder groentijd nodig om het verkeer af te wikkelen. Door de maatregel verbetert de doorstroming op de Velsertraverse en de Parallelweg. En wanneer de doorstroming verbeterd wordt ook de luchtkwaliteit op het traject beter. De Provincie Noord-Holland stelt daarom subsidie beschikbaar stelt voor deze maatregel.

Beverwijk, 27 juli 2010