Ingezonden persbericht


Leiden, 23 juli 2010

Ontmoet de MAORI-houtsnijders
Augustus 2010

Museum Volkenkunde Leiden

Het is zover: de Maori's komen naar Leiden! Na maandenlange voorbereidingen gaat het eindelijk gebeuren: Nieuw-Zeeland en Leiden ontmoeten elkaar op het museumterrein van Museum Volkenkunde. De hele maand augustus zullen uit Nieuw-Zeeland overgekomen Maori-houtsnijders in de tuin van het museum aan het werk zijn. De bezoeker kan deze ambachtslieden zes dagen in de week bezig zien. Zij snijden decoraties voor de speciaal voor Volkenkunde vervaardigde Waka, een Maori-kano, en het daarvoor bestemde botenhuis. Voor het eerst in de geschiedenis hebben de Maori's een Waka gemaakt die bestemd is voor Europa, beter gezegd voor Leiden. Het is dan ook met gepaste trots dat Volkenkunde jong en oud uitnodigt om deze zomer in de museumtuin kennis te komen maken met de Maori's en hun cultuur. De Waka waarvoor dit houtsnijwerk gemaakt wordt, zal in oktober in Leiden arriveren en ceremonieel worden overgedragen aan het museum.

Wie in augustus het terrein van Museum Volkenkunde op loopt, hoeft niet veel moeite te doen om te weten te komen dat de Maori's er zijn. Onder luid geklop en gehamer werken de uit Nieuw-Zeeland afkomstige houtsnijders aan de decoraties voor de Waka en het botenhuis. Een uitgebreid publieksprogramma met demonstraties en workshops laat de bezoeker kennismaken met de indrukwekkende Maori-cultuur. Vier weken lang, van dinsdag tot en met zondag, kan het hele gezin de houtsnijders aan het werk zien. Iedere woensdag en zondag zijn er speciale kinderactiviteiten rondom de Waka en er ligt een leuke bouwplaat klaar.

De Waka speelt een belangrijke rol in het leven van de Maori's. Wanneer een Maori zich voorstelt, vertelt hij met welke mythische Waka zijn groep in Nieuw-Zeeland aankwam. Elke familiegroep heeft nog steeds zijn eigen Waka. Daar wordt regelmatig mee gevaren. De basis is een meterslange boomstam die tot het gewenste model bewerkt wordt. Het houtsnijwerk verbeeldt de mythische verhalen waarin voorouders een belangrijke rol spelen. Er zijn verschillende typen Waka's. De Waka Taua is de oorlogs- en ceremoniële kano. De Waka Tete Kura is meer voor dagelijks gebruik en hierin mogen ook vrouwen en kinderen varen.

Het Waka-project past in een reeks evenementen waarmee Volkenkunde de schijnwerpers op Nieuw-Zeeland richt. Dat heeft alles te maken met de eeuwenlange relatie tussen Nederland en Nieuw-Zeeland. Volkenkunde wil deze relatie op een actieve en publiekstoegankelijke manier een nieuwe impuls geven. Dankzij een genereuze bijdrage van de BankGiro Loterij is dit unieke voorbeeld van Maori-cultuurgoed straks in Leiden te zien.

Kijk voor het actuele programma op: www.volkenkunde.nl

Ontmoet de MAORI-houtsnijders
Augustus 2010

Di t/m zo: 9.00 - 17.00 uur

Museum Volkenkunde | Steenstraat 1 Leiden | t 071 5168 800 | www.volkenkunde.nl



Ingezonden persbericht