Gemeente Gennep



Vanaf 1 augustus fietsen en wandelen bij het Genneperhuis

Vanaf 1 augustus kunnen toeristen en inwoners fietsen en wandelen over de verdedigingswerken bij het Genneperhuis aan de rand van Gennep. Volgende week worden de bruggen geplaatst en het fiets- en wandelpad gelegd. Het project in zijn geheel is begin 2011 afgerond.

Het grachtenstelsel met de kroonwerken van het Genneperhuis is blootgelegd. Maandag 26 en dinsdag 27 juli worden de vijf bruggen op de funderingen geplaatst. De brug over de Niers wordt maandagmiddag om 14.00 uur geplaatst, in bijzijn van wethouder Ingrid Voncken. De wethouder is verheugd over de voortvarendheid van het project: "Gennep heeft er straks een parel bij en daar zijn we als college hartstikke trots op". Later komende week wordt het fiets- en wandelpad aangelegd, dat Gennep via het vestingterrein met de Bloemenstraat verbindt. Vanaf het weekend van 1 augustus kan iedereen over de paden fietsen en wandelen.

Vervolg
Begin augustus volgen nog enkele informatieborden, die het verhaal van de oude vesting vertellen. In september vinden afrondende werkzaamheden plaats, zoals het plaatsen van bankjes en de herprofilering van kroonwerken die verzakt zijn. Eind oktober viert de gemeente samen met betrokkenen en inwoners officieel de opening van het gebied. In de eerste helft van 2011 zal het project volledig afgerond worden. De resten van de ruïne worden dan nog opgeschoond en de voormalige burcht wordt toegankelijk gemaakt.

Uitvoering
De initiatiefnemers voor deze integrale herinrichting van het Niersdal en de Maaskemp zijn de voormalig eigenaar van het gebied Graaf Schimmelpenninck, Staatsbosbeheer, Dienst Landelijk Gebied, de Provincie Limburg en de gemeente Gennep. Uitgangspunt is het ontwerp van landschapsbureau Vista. De externe leiding van het project Genneperhuis, de Dienst Landelijk Gebied, zet zich intensief in om de plannen te realiseren. Het project is mogelijk gemaakt door subsidies van de Europese Unie, de Provincie Limburg en het Rijk. Ook de gemeente Gennep draagt bij in de kosten.