Gemeente Heerlen

Jaarlijks miljoenen extra op de begroting
Heerlen boekt grote successen bij strijd voor meer budget voor bijstandsuitkeringen

De gemeente Heerlen heeft de komende periode jaarlijks miljoenen euro's extra te besteden. Dat komt omdat de gemeente in juli op twee fronten gelijk heeft gekregen in de strijd over de zogenaamde MAU (Meerjarige Aanvullende Uitkering). Deze regeling is bedoeld om de tekorten die gemeenten hebben bij de betaling van bijstandsuitkeringen via aanvullende budgetten van het rijk tot een redelijk niveau terug te dringen. Heerlen heeft nu niet alleen bereikt dat de regeling als zodanig wordt verbeterd, maar ook dat ze is ingedeeld in de categorie gemeenten bij wie de tekorten niet te wijten zijn aan "eigen schuld". Daardoor krijgt de stad met terugwerkende kracht tot 2009, miljoenen euro's extra.

Met de invoering van de Wet werk en bijstand (Wwb) werden grote gemeenten vanaf 2006 zelf verantwoordelijk voor het budget waarmee ze de uitkeringen betalen. De bedoeling daarvan was om gemeenten te belonen die erin slaagden om zoveel mogelijk mensen aan het werk te krijgen. Gemeenten waar nog steeds veel mensen zonder werk zitten, moeten (als 'straf') de extra kosten zelf betalen. Al snel bleek echter dat ook gemeenten die wèl goed functioneren op dit gebied, buiten hun schuld grote tekorten hadden. Andere gemeenten hielden daarentegen miljoenen euro's per jaar over, zonder aantoonbare reden. Kennelijk zitten er grote stoornissen in het verdeelmodel waarmee het rijk de budgetten verdeelt.

Weinig werk
Zo heeft de gemeente Heerlen sindsdien elk jaar veel geld moeten bijleggen op het uitkeringsbudget. Niet omdat ze niet goed haar best deed om mensen aan het werk te helpen, maar wel omdat er heel veel andere oorzaken zijn waardoor mensen niet aan de slag komen. Zo is het opleidingsniveau van de mensen in Heerlen over het algemeen laag en is er voor deze beroepsgroep weinig werk in de regio.

Vier lang inzet
De gemeente Heerlen heeft sinds 2006 voorop gelopen in het gevecht voor het corrigeren van de stoornissen in de verdeling van het geld. Bovendien bleek bij een hele reeks controles, inspecties en steekproeven steeds weer overduidelijk dat het beleid en de uitvoering van de sociale dienst goed op orde zijn.

Zelf betalen
In de afgelopen maand is de rijksregeling voor de tekorten aangepast. Voorheen moesten gemeenten 10% van het totale budget zelf betalen. Na de aanpassing is het percentage verlaagd, naar 2,5 of 5%. Gemeenten die gedeeltelijk zelf schuld hebben aan het tekort komen in de 5% categorie en gemeenten die niet zelf schuld zijn hoeven nog maar 2,5% van het totale budget zelf te betalen. Heerlen is nu ingedeeld in de 2,5 % categorie en dat betekent dat we het tekort niet aan onszelf te danken hebben.

Begroting
Op grond van de oude regeling moest Heerlen in de begroting een tekort van 10% incalculeren, met zelfs het risico dat dit tekort miljoenen te laag was ingeschat. Niet alleen is dit risico nu van de baan, het bedrag dat Heerlen uit de rest van de begroting moest bijlappen kan nu met miljoenen per jaar worden verlaagd.

Het behaalde resultaat is niet alleen een enorme opsteker voor de begroting van de stad in de komende jaren. Met deze uitspraak is ook nog eens bevestigd dat de Heerlense manier van werken goed is geweest en dat een vier jaar lange onophoudelijke lobby uiteindelijk tot succes heeft geleid.

Gemeente Heerlen, 29 juli 2010
Afdeling Communicatie
Monique Leurs, 4367
Algemeen persnummer: (045) 5604070
Persnummer buiten kantooruren: 06 - 30731041
e-mail: persvoorlichting@heerlen.nl

-----------------------


---- --