KNHS

WEG Kentucky: Reining team bekend
29 juli 2010
ERMELO (KNHS) - Bondcoach Caspar de Jonge (Lochem) heeft het team bekend gemaakt dat Nederland gaat vertegenwoordigen op de Wereldruiterspelen in Kentucky. Het team bestaat uit: Fenna Elzinga (Lelystad), Hubertus Heule (Aubrey, Texas), Jurgen Pouls (Grathem) en Rieky Young (Vorstenbosch). Anky van Grunsven (Erp) is beschikbaar als reserve. De Wereldruiterspelen, waar de wereldkampioenschappen in acht verschillende paardensportdisciplines plaatsvinden, worden gehouden van 25 september tot en met 10 oktober.

Rieky Young behoort tot de mondiale top binnen de reiningsport. Met de twaalfjarige hengst Burnt Starlight (v. Gallo del Cielo) behaalde de inwoonster uit het Brabantse Vorstenbosch vele internationale successen en is zij al meerdere jaren een vaste waarde in het Nederlandse team. Zij schreef historie door als eerste Nederlander in 2008 met Burnt Starlight de mondiale FEI-ranking te winnen. In dat zelfde jaar werd de combinatie zevende in de individuele finale van het WK in Italië. Ook was Rieky de afgelopen twee jaar succesvol in de FEI World Reining Masters Finals.

Hubertus Heule woont en werkt in de Verenigde Staten en heeft daar inmiddels de nodige titels behaald met verschillende paarden. Hij heeft de beschikking gekregen over de merrie Crome Shiner (v. Custom Crome), waar hij goede resultaten mee heeft geboekt in Amerika. In 2007 maakte Heule deel uit van het EK-team, waar Nederland als vijfde eindigde. In datzelfde jaar nam hij deel aan de FEI World Reining Masters Finals.

Fenna Elzinga is nieuw in het team. De 26-jarige amazone uit Lelystad heeft veel ambitie en met haar hengst Smoking Kills (v. Lil Dry Peppy) heeft zij dit jaar o.a. in Bremen en Oirschot goed gepresteerd. In grote toernooien in Italië, Zwitserland en Duitsland heeft deze combinatie in de afgelopen twee jaar regelmatig gepresteerd en veel ervaring opgedaan.

Jurgen Pouls won vorig jaar individueel brons op de Europese Kampioenschappen en leverde een belangrijk aandeel in de vierde plaats van Nederland. Bovendien is hij de heersend Nederlands kampioen. Zijn toppaard Tabasco Tari (v. Taris Catalyst) heeft vanwege een lichte blessure wat minder wedstrijden gelopen, maar is goed hersteld en komt weer in vorm.

Tijdens de Alltech FEI World Equestrian Games heeft Nederland met stevige concurrenten te maken uit Amerika, Canada, Italië, België en Duitsland. Bondscoach Caspar de Jonge heeft er echter vertrouwen in: Het zal een wedstrijd worden op zeer hoog niveau qua deelnemers en scores en dit zijn vier goede combinaties die in staat zijn om een stevige prestatie te leveren in Kentucky.

Anky van Grunsven is aangewezen als reserveruiter en zal afreizen indien één van de vier anderen onverhoopt niet mee zou kunnen. Anky heeft er veel plezier in en ontwikkelt zich goed in deze discipline. Ze leert snel, doet steeds meer wedstrijdervaring op en is goed bezig, aldus bondscoach Caspar de Jonge.

Het team wordt gecompleteerd door Waling Haytema (Oldeholtpade) die de veterinaire begeleiding in handen heeft.

Programma reining:
25 september: landenwedstrijd
26 september: tweede individuele kwalificatie
30 september: individuele finale