Persbericht 2010.024, 26 juli 2010
94ste editie werd sportief succes, hitte en uitval apparatuur ten spijt
Introductie polsband kost Vierdaagse hoofdbrekens
Een enorm warme eerste dag waardoor er veel uitvallers te betreuren waren en aanhoudende pech met de introductie van polsbandjes met barcode en scanapparatuur ten spijt, is de 94ste Vierdaagse in sportief opzicht toch nog een succes geworden.
Van de 39.933 wandelaars die dinsdagochtend aan de start verschenen, hebben er vrijdag 36.504 de finish gehaald. Dat betekent 3.429 uitvallers ofwel 8,59%. Daarmee kwam het uitvalpercentage zelfs nog ietsje lager uit dan in 2009, toen het op 8,71% stond. Sinds 2005, toen 11,5% van de wandelaars uitviel, laat het uitvalpercentage een gestaag dalende lijn zien.
De laatste dag van de 94ste Vierdaagse is de organisatie bij de eindscan andermaal getroffen door haperende apparatuur. Enkele duizenden polsbandjes werden ingenomen, toen bleek dat het scannen ervan niet wilde lukken. De barcodes op de polsbandjes worden deze week alsnog gescand. Pas daarna kunnen de statistieken van de 94ste Vierdaagse bijgewerkt en gepubliceerd worden.
Veel extra water
De hitte op de eerste dag, de Dag van Elst, deed meteen al een beroep op een van de noodscenario's die de marsleiding voor de verschillende weertypen heeft liggen. Het Weer Advies Team van de Vierdaagse kon zondag al nauwkeurig de adviezen (vroeger starten en het wandellegioen voorzien van veel extra water) op tafel leggen voor de weersomstandigheden die voor de eerste wandeldag voorspeld werden: 32ºC, windkracht 3, luchtvochtigheid 35%.
Een half uur eerder starten veranderde in een uur en in de laatste twaalf kilometer van het parcours troffen de wandelaars maar liefst vier waterverversingpunten aan. Daarmee sprak de Vierdaagse bijna zijn volledige buffervoorraad flessenwater aan die samen met sponsor Albron was aangelegd: 160.000 flesjes. De Betuwnaren, als gastheren van de dag, lieten zich ook niet onbetuigd en gaven massaal gehoor aan de oproep van de marsleider om de wandelaars met extra water te ondersteunen.
Tegenvaller en uitkomst
Op Dag van Wijchen en Beuningen, gekenmerkt door hoge temperaturen in de ochtend, staken de kinderziekten in het registratiesysteem van polsbandjes met scanners in alle hevigheid de kop op. Al op de eerste dag was het systeem instabiel gebleken, vooral tijdens controles onderweg.
De problemen volgden elkaar in rap tempo op en toen bleek dat de wandelaars er tijdens de controles onderweg ernstige vertraging van ondervonden, besloot de marsleiding 's avonds het aloude, vertrouwde controlesysteem van dagkaart met kniptang in ere te herstellen. De uitdaging was in zes uur tijd 80.000 controlekaarten gedrukt te krijgen.
Het besluit was een tegenvaller voor de organisatie, maar een uitkomst voor het legioen.
Marsleider Johan Willemstein: "Het belang van de wandelaar heeft steeds voorop gestaan. We wilden hen niet nog meer het slachtoffer laten worden van vertragingen onderweg en allerlei administratieve procedures door een tegenvallende werking van ons polsbandjessysteem. Het gevaar bestaat dat we nu enkele jaren zijn teruggeworpen in het programma om de loperregistratie van de Vierdaagse op een juiste wijze te automatiseren. Het zij zo."
Terugkomen
Mede dankzij de voortreffelijke weersomstandigheden verliepen de Dag van Groesbeek en de slotdag, de Dag van Cuijk afgesloten met de glorieuze intocht over de ongekend druk omzoomde Via Gladiola, zonder wanklank uit het legioen. Het feit dat het scannen van de polsbandjes wederom niet goed verliep, ontging de wandelaars maar stelde de organisatie opnieuw voor hoofdbrekens.
Marsleider Johan Willemstein kon vrijdagavond na afloop de bijna 800 vrijwilligers van de Vierdaagse, het Nederlandse Rode Kruis en van het Nederlands Genootschap voort Sportmassage ondanks alles toch complimenteren met het bereikte resultaat. Dankzij de enorme flexibiliteit van de organisatie werd het een geslaagde Vierdaagse, waarvoor, blijkens de reacties van de wandelaars, vele duizenden volgend jaar terug zullen komen naar Nijmegen.