Technologie Stichting STW

STW nomineert drie kandidaten voor Simon Stevin Gezelprijs 2010

donderdag 29 juli 2010

Technologiestichting STW reikt op donderdag 7 oktober tijdens haar Jaarcongres 2010 in het Nieuwegeinâs Business Center (NBC) de Simon Stevin Gezelprijs 2010 uit. De toptalenten dr.ir. Martijn Cox, Technische Universiteit Eindhoven , dr.ir. Esther Leung, Erasmus Universiteit Rotterdam en dr. Robert Rissmann, Universiteit Leiden zijn genomineerd voor de titel. Zij gaan op 7 oktober proberen door middel van korte presentaties het publiek te overtuigen van hun wetenschappelijke excellentie, hun actieve bijdrage aan de toepassing van hun onderzoeksresultaten en â last but not least â hun communicatief vermogen om mensen het belang van hun onderzoek te laten inzien.

Simon Stevin Gezel

STW kent de titel Simon Stevin Gezel sinds 2005 jaarlijks toe aan een zeer veelbelovende jonge onderzoeker die het jaar ervoor gepromoveerd is op een STW-project en een actieve eigen bijdrage heeft geleverd aan de valorisatie van de resultaten uit het promotieonderzoek. Voor de ronde 2010 werden tien jonge onderzoekers voorgedragen die in 2009 promoveerden op een STW-project. Uit de genomineerden zijn dr.ir. M.A.J. Cox, dr.ir. K.Y.E. Leung en dr. R. Rissmann als beste naar voren gekomen. Zij strijden op 7 oktober in het NBC om de titel. Na een korte presentatie van elk van de kandidaten bepalen de bezoekers van het jaarcongres met behulp van een stemmachine naar wie de titel in 2010 gaat. De winnaar krijgt ⬠5.000,- om te besteden aan zijn of haar loopbaan. Met het uitreiken van deze prijs wil STW technologisch toptalent aanmoedigen om op de ingeslagen weg voort te gaan en zo de innovatiekracht van ons land te vergroten.

De genomineerden

Dr.ir. M.A.J. Cox, Technische Universiteit Eindhoven Hartklep tissue engineering

In zijn onderzoek naar hartklep tissue engineering richt Cox zich op de productie van een levende hartklep, gemaakt met cellen van de patiënt. Hierdoor is de klep in staat om te groeien, te herstellen en te remodelleren. Nu zijn er nog verschillende her-operaties nodig bij de patiënt, omdat de hartklep niet meegroeit. Eén van de belangrijkste uitdagingen bij tissue engineering van hartkleppen is om een klep te maken te maken die sterk genoeg is om de hoge drukken te weerstaan die in het menselijk lichaam optreden. Cox heeft hiervoor een nieuwe methode ontwikkeld en gevalideerd. Al aan het begin van zijn onderzoek zag Cox het nut in om zijn werk te valoriseren. Zo richtte hij met zijn collega-onderzoekster Mirjam Rubbens het spin-off bedrijf QTIS/e op. Vanaf september 2007 timmerden zij aan de weg om hun werk in concrete klinische toepassingen om te zetten. Tijdens deze periode besteedde Cox de helft van de tijd aan zijn onderzoek en de andere helft aan het runnen van QTIS/e en het ontwikkelen van zijn âbusiness-skillsâ door het volgen van een MBA-studie. QTIS/e heeft de afgelopen tijd diverse subsidies voor de verdere ontwikkeling van haar activiteiten in de wacht weten te slepen (zie http://www.qtis.nl/news).

Dr.ir. K.Y.E. Leung, Erasmus Universiteit Rotterdam 3D stress echocardiografie

Leung presenteert in haar proefschrift automatische methoden om 3D stress echo objectief en kwantitatief te analyseren. In tegenstelling tot tweedimensionale stress echo, maakt deze driedimensionale techniek het mogelijk om de echte driedimensionale hartbeweging te kwantificeren. De toepassing is van groot klinisch belang om hart- en vaatziekten, één van de belangrijkste doodsoorzaken in de westerse wereld, op te sporen. Leung heeft zelfstandig een uitzonderlijke hoeveelheid kwalitatief zeer sterk wetenschappelijk onderzoek verricht. Ze heeft diverse nieuwe analysemethoden en combinaties van methoden ontwikkeld, geïmplementeerd en gevalideerd op klinische data. Haar werk en de presentatie daarvan op wetenschappelijke congressen heeft geresulteerd in verschillende prijzen en eervolle vermeldingen. Haar werk is toegepast in het Erasmus MC en drie buitenlandse klinieken. In haar huidige aanstelling bij het Erasmus MC werkt zij aan integratie van nieuwe beeldvormingstechnieken in de klinische praktijk.

Dr. R. Rissmann, Universiteit Leiden Synthetische vernix biofilms

Vernix caseosa is een witte, vettige crème, die aanwezig is op de huid van pasgeboren babyâs. Vernix heeft unieke eigenschappen. Rissmann richtte zich samen met dr. Marion Oudshoorn (Universiteit Utrecht) op de ontwikkeling van nieuwe synthetische vernix biofilms, die de eigenschappen, de samenstelling en de structuur van natuurlijk vernix zoveel mogelijk nabootsen. Rissmann maakte hierbij gebruik van een grote variëteit aan technieken. Het onderzoek resulteerde uiteindelijk in een biofilm met bijzondere eigenschappen die er voor zorgen dat de huidbarrièrefunctie na beschadiging zich snel kan herstellen. Voor toepassing van de biofilm wordt gedacht aan te vroeg geboren babyâs, waarbij de barrièrefunctie van de huid onderontwikkeld is. Hier zou synthetische vernix als beschermende crème kunnen fungeren. Ook kan het helpen bij het herstel van de barrièrefunctie van een zieke huid, bijvoorbeeld eczeem. Er zijn al veel bedrijven die interesse hebben getoond in de nieuwe technologie. Momenteel wordt onderzocht wat het beste traject is om de biofilm een commercieel succes te maken. Hierbij wordt gedacht aan het starten van een spin-off bedrijf en het licenseren van het patent.

Jaarcongres Technologiestichting STW

Ieder jaar organiseert STW haar congres waar onderzoekers en gebruikers uit alle technologiegebieden elkaar kunnen ontmoeten om van en met elkaar te ontdekken voor welke uitdagingen de samenleving de komende jaren staat. Vaste onderdelen van het congres zijn onder andere de uitreiking van de Simon Stevin Meesterprijs en de verkiezing van de Simon Stevin Gezel.

De missie van Technologiestichting STW is het realiseren van kennisoverdracht tussen technische wetenschappen en gebruikers. Om dit te bereiken brengt STW op elk project gebruikers en onderzoekers bij elkaar en stimuleert zij excellent technisch-wetenschapÂpelijk onderzoek. STW is bij uitstek een netwerkorganisatie. Het netwerk van STW telt meer dan 1000 bedrijven, waarvan ongeveer 40% technisch midden- en kleinbedrijf.

Meer informatie bij:

Drs. Erwin Woord (Communicatie en Public Affairs) e.woord@stw.nl, t: 030 6001288.

Het volledige programma van het STW-Jaarcongres 2010 is te vinden op http://www.stwplatform.nl

Media zijn na aanmelding op pr@stw.nl van harte welkom.

Fotoâs kunt u vinden op http://www.stwplatform.nl/en/annual-congress-2010/images. Deze zijn vrij van rechten mits als bron wordt vermeld âFoto Ivar Pel/STWâ. Fotoâs in hoge resolutie kunnen aangevraagd worden via pr@stw.nl

Â