Waterschap Aa en Maas

Helenavaart

Onderzoek naar duurzame oplossing kade Helenavaart

Waterschap Peel en Maasvallei onderzoekt de komende weken samen met Waterschap Aa en Maas, gemeente Deurne, Dienst Landelijk Gebied en Staatsbosbeheer mogelijke duurzame oplossingen voor herstel van de kade van de Helenavaart. Tijdens de storm van woensdag 14 juli jongstleden, veroorzaakten omgewaaide bomen flinke schade aan de kade tussen Helenaveen en Griendtsveen. Water van de Helenavaart sijpelde hierdoor het natuurgebied De Peel in. De kade is tijdelijk versterkt met zandzakken.

Waterschap Peel en Maasvallei onderzoekt enkele scenario's voor een duurzame oplossing van de kade van de Helenavaart. De Helenavaart vervult voor Waterschap Peel en Maasvallei een belangrijke functie voor de wateraanvoer naar het achterland. De belangen van anderen, zoals Waterschap Aa en Maas, gemeente Deurne, Dienst Landelijk Gebied en Staatbosbeheer worden in de diverse scenario's meegenomen. Met deze partijen vindt overleg plaats.

Stabiel en acceptabel
De Limburgse en Brabantse waterschappen hebben de gehavende kade tijdelijk versterkt met zandzakken. Dagelijks inspecteert Waterschap Peel en Maasvallei de kade. De situatie is nu stabiel en acceptabel. De zandzakken bieden echter slechts een oplossing voor zo'n zes à zeven weken. Omdat een structurele, duurzame oplossing meer tijd vergt, onderzoeken de waterschappen deze weken ook een tijdelijke overbruggingsmaatregel, bijvoorbeeld het vervangen en aanvullen van zandzakken of het plaatsen van een tijdelijke oeverversterking.

Verkleinen druk op kadewand
De waterschappen en gemeente Deurne verwijderen zo spoedig mogelijk de bomen en takken die in de Helenavaart zijn terecht gekomen. Deze veroorzaken opstuwing van het water. Om de druk op de verzwakte kadewand zo klein mogelijk te houden, voeren de waterschappen minder water door de Helenavaart. De verminderde wateraanvoer heeft geen gevolgen voor het achterland (benedenstrooms). Beide waterschappen houden het watersysteem scherp in de gaten.