Vermiste verzetsheld na 66 jaar weer thuis

HILVERSUM - Een Nederlandse oorlogsverzetsheld die 66 jaar lang spoorloos was, is begin dit jaar teruggevonden in een massagraf bij voormalig nazi werkkamp Lerbeck. Het gaat om de destijds twintigjarige Bertus de Raaf uit het Drentse Emmer-Compascuum. Deze week zijn de stoffelijke resten van de man overgebracht naar Nederland. Aanstaande donderdag vindt er na verschillende herdenkingen een eervolle herbegrafenis plaats in Heiloo, in aanwezigheid van ondermeer een medeverzetsstrijder, zijn zus en ook Duitse gasten. Dit blijkt uit een reportage van het televisieprogramma EénVandaag, dat aanstaande vrijdag wordt uitgezonden.

Waar is ons Bertus?
Bertus de Raaf dook in de oorlog onder in Smilde omdat hij niet voor de bezetter wilde werken. Ook vervulde hij een actieve rol in het lokale verzet. Op 2 juni 1944 werd hij opgepakt door de Duitsers en te werk gesteld in Kamp Amersfoort, Neuengamme en in het buitenkamp Lerbeck te Porta Westfalica. Zijn familie kreeg na de oorlog te horen dat hij daar vermoedelijk overleden was, maar onder welke omstandigheden en waar hij begraven lag, werd ze nooit verteld. Dat dit bleef knagen blijkt wel uit de woorden van zijn moeder die op haar sterfbed vroeg; "Wat is er toch met ons Bertus gebeurd, waar is hij gebleven?".

DNA
Vorig jaar stuitte biograaf Vincent van de Vrede bij toeval op het bijzondere verhaal van Bertus en hij besloot een zoektocht op touw te zetten om het lot van de verzetsstrijder te achterhalen. Na onderzoek in archieven, waarbij de lokale Duitse bevolking zeer behulpzaam was, kwam op 11 juni een einde aan de 66 jaar lang durende onduidelijkheid. De resten van Bertus werden aangetroffen in een massagraf bij het voormalige werkkamp Lerbeck. Door DNA onderzoek, waarvoor de zus van Bertus DNA heeft afgestaan, is komen vast te staan dat het hier daadwerkelijk om Bertus de Raaf gaat.

Begrafenis
Zo anoniem als hij destijds gestorven is, zo groots mogelijk wil zijn familie hem nu de laatste eer bewijzen in Nederland. Deze week vinden er daarom op verschillende plaatsen, waaronder Kamp Amersfoort, herdenkingen plaats, waarna op donderdagmiddag Bertus' stoffelijke resten zullen worden bijgezet in het graf van zijn broer Ab in Heiloo.


Noot voor de redactie,