Ingezonden persbericht


Persbericht

Eindhoven, 28 juli 2010

IFS presenteert top 5-tips voor duurzaam ondernemen

Maar liefst 58 procent van Benelux bedrijven onderneemt geen groene initiatieven

Uit recent onderzoek van IFS(1) blijkt dat bijna zes op de tien Benelux bedrijven geen lopende initiatieven heeft voor milieubesparende processen. En dat terwijl bijna tachtig procent het wel belangrijk vindt om de invloed van bedrijfsactiviteiten op het milieu te monitoren en te meten.

Deze resultaten komen naar voren in een groter onderzoek naar duurzaam ondernemen, dat IFS heeft gehouden in onder andere de Benelux. 'Het is zo duur', 'Wat draagt mijn/onze besparing nu bij aan een beter milieu?' en 'Het werkt niet effectief' zijn veelgehoorde excuses van bedrijven om zich niet bezig te houden met duurzaam ondernemen.

IFS is een groot voorstander van duurzaam ondernemen en heeft daarom de top 5 van beste tips om eenvoudig 'groen' te kunnen werken, op een rij gezet.


1. Vervang tl-buizen voor LED-lampen
De tl-buis is nog steeds favoriet in de meeste kantoorpanden. Deze lampen zijn echter relatief duur in gebruik, inefficiënt en gaan kort mee. De LED-lamp is een energiezuinig alternatief. In steden als Rome is LED bijvoorbeeld al met veel succes in het straatbeeld geïmplementeerd. LED-lampen hebben een snelle ROI doordat ze zuinig met energie omspringen en een lange levensduur hebben. Zo profiteert een bedrijf niet alleen van lagere energiekosten, maar is het ook nog eens groen bezig.


2. Weet waar een groene print begint
De hoeveelheid papier die dagelijks (onnodig) uit de tienduizenden printers in Nederland komt, is enorm. Het aantal notulen, rapporten en verslagen dat naast een digitale ook een papieren versie moet hebben, kan absoluut omlaag. Zorg daarom dat niet meerdere mensen hetzelfde rapport uitprinten, deel het papier met elkaar. Print alleen het broodnodige. Investeer bijvoorbeeld in energiezuinige printers. Het is zelfs mogelijk om een speciaal ecofont te gebruiken. Dit is een lettertype dat voor elke letter minder inkt gebruikt, maar wel prima leesbaar blijft.


3. Voorkom dat de prullenbak vol ligt met plastic bekertjes Duurzaam ondernemen begint vaak bij de werknemers zelf. Want waarom moet elk kopje koffie in een nieuw plastic bekertje? Investeer in koffiemachines waar iedere werknemer zijn of haar eigen mok onder kan zetten. Zorg voor energiezuinige vaatwassers en zet ze alleen aan als ze helemaal vol zijn. Op die manier dringt een bedrijf de hoeveelheid afval sterk terug.


4. Werk ook eens een dagje thuis
Er zijn steeds meer mogelijkheden om vanuit huis te werken. Hierdoor bespaart een onderneming niet alleen op transportkosten, maar is ze ook nog eens minder belastend voor het milieu door minder uitstoot van schadelijke gassen. En al is het maar één dag in de maand, het draagt altijd bij aan een groenere organisatie, een beter milieu, vaak zelfs betere productiviteit en in elk geval kortere files.


5. Meet effecten van bedrijfsvoering op het milieu Meten is weten. Het meten van de impact van bedrijfsprocessen op het milieu biedt organisaties transparantie en controle. Door deze meting te integreren in bedrijfssoftware, voldoen organisaties beter aan milieuregelgeving, beheersen ze risico's, verkleinen ze de impact op het milieu en verlagen ze kosten. Er is op de markt software beschikbaar met ingebouwde environmental footprint-functionaliteit die helpt kosten te beheersen en te voldoen aan de meest actuele milieuwetgeving.




Ingezonden persbericht