IKON

P E R S B E R I C H T

Vrouwen met kinderwens naar België voor invriezen eicellen

Ruim 60 procent van de vrouwen die in het Universiteitsziekenhuis van Brussel eicellen om 'sociale redenen' laten invriezen, komt uit Nederland. Dit zegt de Belgische arts dr. Stoop woensdag in het IKON-programma Spraakmakende Zaken. In het afgelopen jaar waren er in België 31 niet-medische aanvragen voor het invriezen van eicellen, waarvan 19 afkomstig van Nederlandse vrouwen. Zij doen dat om 'sociale redenen', bijvoorbeeld omdat zij nog geen man hebben. De methode van het invriezen van eicellen mag in Nederland alleen worden ingezet om medische redenen, zoals dreigende onvruchtbaarheid door ziekte.

Vorig jaar ontstond er veel commotie in Nederland rond het invriezen van eicellen, toen het AMC voorstelde om vrouwen tot hun 50ste de kans te geven om via de methode alsnog zwanger te worden. Gynaecologe Didi Braat van het Universitair Medisch Centrum St. Radboud in Nijmegen benadrukt in Spraakmakende Zaken dat het uitstellen van de kinderwens in Nederland aan het uitgroeien is tot een groot maatschappelijk probleem. De gemiddelde leeftijd van 29,4 jaar voor het krijgen van het eerste kind is nergens ter wereld hoger dan in Nederland. "De meeste vrouwen denken dat er niets aan de hand is zolang ze ongesteld worden", zegt Braat. Dat blijkt een groot misverstand, want de vruchtbaarheid neemt al bij het dertigste levensjaar dramatisch snel af. Lukt het op latere leeftijd alsnog om kinderen te krijgen, dan is er een veel grotere kans op medische problemen, zoals een miskraam en aangeboren afwijkingen. Blijft de zwangerschap uit, dan blijkt IVF voor velen niet de uitkomst te bieden die ervan werd verwacht. Braat: "Net als bij een natuurlijke zwangerschap telt ook bij IVF de leeftijd van de vrouw in belangrijke mate mee." Braat is geen voorstander van het invriezen van eicellen om niet-medische redenen. "Zo krijgen vrouwen de indruk dat ze hun kinderwens nog verder kunnen uitstellen." Zij vindt het veel belangrijker dat er een betere voorlichting komt over vragen rond vruchtbaarheid. Daarnaast zou de samenleving er volgens haar alles aan moeten doen om het vroeg krijgen van kinderen te bevorderen en te stimuleren. De Nederlandse beroepsgroep van gynaecologen komt binnenkort met een advies over het invriezen van eicellen om sociale redenen. Het AMC wacht dit af voordat het een besluit neemt om er al dan niet mee te beginnen.

Ook in de studio is de 44-jarige Merita van Mook, die er rond haar 35ste achter kwam dat ze haar kinderwens te lang had uitgesteld. Merita: "Ik had het gevoel dat ik alle tijd had. Veertig was voor mij de deadline." Te laat kwam ze er achter, dat die deadline al bij dertig kan liggen.

Spraakmakende Zaken: Uitgesteld ouderschap, woensdag 28 juli, 21.20 uur, Nederland 2.

Redactie: Wilco Leene, Ruth Nederveen, Henriëtte Smit, Tjitske Stoit, productie: Pauline Veltman, Yvonne Clement; regie: Martin Maat, Edith Ruyg; eindredactie: Bert Visser