Radboud Universiteit Nijmegen


Dagboek formatie: Geheim!

Datum bericht: 28 juli 2010

Geheimer dan nu is een kabinetsformatie nooit geweest. Knap saai is dat. Anne Bos, parlementair historica, hoopt maar dat de onderhandelaars zelf ook een dagboek bijhouden, want op welke bronnen moeten zij en haar collega's zich in de toekomst anders verlaten?

Kabinetsformatie en geheimhouding zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Geheimer dan nu kan het niet worden en is het nooit geweest: Rutte (VVD), Wilders (PVV) en Verhagen (CDA) zijn in gesprek zonder informateur Lubbers, zonder ambtelijke staf en zonder secondanten. Waar de gesprekken plaatsvinden wordt, ook met het oog op de veiligheid van Wilders, angstvallig stilgehouden. Terwijl deze week de geheimen van het Pentagon op internet rondslingeren is blijkbaar nog niemand erin geslaagd te achterhalen waar de drie fractieleiders zitten. De pers blijft dus op afstand. Op welke bron historici zich later moeten baseren? Hopelijk houden de drie een dagboek bij...

Dokter van Schaik
Ook in het verleden waren kabinetsformaties gehuld in geheimzinnigheid. Zo gaat het verhaal dat informateur Van Schaik (KVP) in 1948 kantoor hield in een Haags ziekenhuis. Hij hoopte zo de pers om de tuin te leiden. De fractievoorzitters kwamen op afspraak langs en werden door een dienstdoende zuster afgeleverd bij `dokter Van Schaik'. Een manier van werken die door PvdA-secretaris Posthumus werd omschreven als die van een `ouderwetse formateur': `glad als een aal, voortdurend onvindbaar, met kleine slimmigheidjes zijn nieuwsgierige achtervolgers op een dwaalspoor brengend' .

Formatie op straat
In de jaren zeventig werd de roep om openbaarheid steeds luider. Dat leidde bij de formatie van wat het tweede kabinet-Den Uyl had moeten worden tot een formatie `op straat'. Het liep uit op een gigantische mislukking: alle ruzies tussen CDA en PvdA lekten uit, wat ertoe bijdroeg dat uiteindelijk niet de PvdA maar de VVD plaatsnam in de regeringsbanken. In 1982 deed informateur Scholten daarom de deuren van de onderhandelingsruimte weer zorgvuldig dicht en die praktijk is door zijn opvolgers gehandhaafd. Hoe Lubbers volgende week, als het formele informatieproces weer op gang is, verder zal gaan weten we niet. Het valt te hopen dat er af en toe een snipper nieuws wordt losgelaten: zo geheim is wel saai.

Anne Bos is junioronderzoeker parlementaire geschiedenis. Ze werkt aan een proefschrift over afgetreden bewindslieden. Samen met drie collega's van het Centrum voor Parlementaire geschiedenis houdt zij een dagboek over de kabinetsformatie bij.