Gemeente Bernheze


Archeologische werkzaamheden Maashorst van start

In Natuurgebied de Maashorst, een van Brabants grootste aaneengesloten natuurgebieden in wording, zal archeologisch onderzoek plaatsvinden in navolging op eerder onderzoek in 2005. Verschillende organisaties, verenigd in Stuurgroep De Maashorst, hebben de handen ineengeslagen om vier grafheuvels en een urnenveld in oorspronkelijke staat te herstellen en toegankelijk te maken voor publiek. De eerste werkzaamheden, het rooien van enkele bomen en struiken, starten op 28 juli 2010 bij de grafheuvels aan de Zeelandseweg. Op 2 augustus start het archeologisch onderzoek. In Natuurcentrum Slabroek is voor geïnteresseerden vanaf 21 augustus een tentoonstelling ingericht met informatie over de plannen en de werkzaamheden.

De Maashorst is een groeigebied waarbinnen plaats is voor landbouw, toerisme, recreatie en natuur (stiltegebied). Voor recreatieve en toeristische doeleinden zullen genoemde delen waar archeologische vondsten zijn gedaan, in het voorjaar van 2011 toegankelijk worden voor publiek. Hiervoor, en uiteraard ook voor het duurzaam behouden van dit bijzonder erfgoed, zullen archeologen en studenten van de Faculteit der Archeologie van de Universiteit Leiden eerst de restanten van het prehistorische urnenveld en de omgeving van de vier grafheuvels onderzoeken. Daarna gaat de Monumentenwacht Nederland beginnen met restaureren en reconstrueren.

Slabroek en Zeelandseweg

Momenteel vinden de voorbereidingen plaats. De onderzoekers zijn bezig met het uitzetten van het meetsysteem en het graven van werkputten en proefsleuven. Op 28 juli is gestart met het rooien van bomen bij de grafheuvels van de Zeelandseweg. Op het urnenveld Slabroek wordt de opslag verwijderd. In de week daarna, op 2 augustus beginnen de archeologen daar met het graven van de eerste werkputten. De werkzaamheden duren de hele maand augustus. Van het urnenveld Slabroek zullen de laatste restanten worden opgegraven. Vervolgens zal op de oorspronkelijke plaats een reconstructie verrijzen. Belangrijk daarbij is dat het urnenveld komt te liggen in een open heidelandschap, verwijzend naar de oude situatie. In een bosperceel naast het urnenveld heeft één grafheuvel de tand des tijds doorstaan. Deze heuvel wordt samen met de grafheuvels aan de Zeelandseweg verduurzaamd. Op die laatste locatie concentreert het onderzoek zich op de omgeving van de grafheuvels en de datering van de heuvels.

Informatievoorziening

Tijdens de werkzaamheden vertelt een informatiebord, waarop alle archeologische punten in de Maashorst zijn aangegeven, bezoekers over het onderzoek. Via de website www.demaashorst.nl , www.grafheuvels.nl en de digizuil bij de bezoekerscentra van de Maashorst kunnen geïnteresseerden de opgravingen en reconstructie volgen. In Natuurcentrum Slabroek is vanaf 21 augustus een tentoonstelling ingericht met een informatieve wand over de plannen en de werkzaamheden. De betreffende plaatsen bevinden zich op loopafstand van het natuurcentrum. Aan de hand van foto's kunnen bezoekers de ontwikkelingen gedurende het onderzoek stap voor stap volgen. De medewerkers van Natuurcentrum Slabroek kunnen vragen van geïnteresseerden beantwoorden.

Open Dag

Op zaterdag 21 augustus vindt de Open Dag plaats. Geïnteresseerden, omwonenden, recreanten en pers zijn van harte welkom. Vanaf 13.00 uur starten elk uur vanaf locatie Natuurcentrum Slabroek begeleide wandelingen met archeologen.

Opening voorjaar 2011

Het urnenveld en de grafheuvels zullen in het voorjaar van 2011 officieel toegankelijk zijn voor publiek. Voor genodigden gaat er een feestelijke opening aan vooraf. Op de openingsdag kunnen bezoekers een tentoonstelling bezoeken waar de resultaten van het archeologisch onderzoek gepresenteerd worden. Ook dan is er gelegenheid om onder begeleiding van archeologen de locaties te bezoeken. De exacte datum en locatie van de opening zijn nog niet bekend.

Adresgegevens

Bezoekadres: De Misse 6,
5384 BZ Heesch
Postadres: Postbus 19,

5384 ZG Heesch
gemeente@bernheze.org
Tel. (0412) 45 88 88
Fax (0412) 45 46 35

undefined

Digitale nota

Brabants groen je eigen energiecoach