Inspectie voor de Gezondheidszorg


Meer bevoegdheden voor IGZ door intreding WUHBV

Nieuwsbericht | 28-07-2010

Met de intreding van de Wet uitbreiding bestuurlijke handhaving volksgezondheidswetgeving (WUBHV), op 29 mei 2010 heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg meer bevoegdheden gekregen. De IGZ kan vanaf nu voor concrete overtredingen bestuurlijke boetes of een last onder dwangsom opleggen aan zorgaanbieders, zonder tussenkomst van het Openbaar Ministerie. Ook heeft de inspectie meer mogelijkheden gekregen om patiëntendossiers in te zien zonder toestemming van de patiënt.

In de wet staat voor welke overtredingen een bestuurlijke boete opgelegd kan worden. Ook de hoogte van de boete is per overtreding vastgesteld. Om ervaring op te doen met dit instrument heeft de inspectie een aantal overtredingen als speerpunten benoemd. Hieronder een overzicht van de tien wetten waar het over gaat met enkele voorbeelden waarvoor de inspectie een bestuurlijke boete kan opleggen. Cursief gedrukt zijn de speerpunten waar de inspectie zich het eerste jaar na de invoering vooral op zal richten:


1. Kwaliteitswet zorginstellingen
Niet melden van een calamiteit
Niet aanleveren van een kwaliteitsjaarverslag


2. Wet Big
Ten onrechte voeren beschermde titel
Niet naleven van beperkingen bij buitenlands diploma


3. Wet Bopz
Niet overleggen van de juiste documenten bij verzet tegen opname of tegen voortzetting van verblijf bij dwangbehandeluing in de GGZ (artikelen 53 en 54 van de Wet BOPZ)
Niet naleven van bewaartermijnen patiëntendossier


4. Wet klachtrecht cliënten zorgsector
Niet houden aan aanwijzingen van minister ten aanzien van voorwaarden klachtjaarverslag


5. Wet afbreking zwangerschap
Abortuskliniek verstrekt inspecteur geen gegevens


6. Wet medische hulpmiddelen
Het ten onrechte in een lagere risico klasse classificeren van een medisch hulpmiddel
Het in de handel brengen van een niet CE-gemarkeerde medische hulpmiddelen


7. Wet veiligheid en kwaliteit lichaamsmateriaal Importeren van lichaamsmateriaal zonder vergunning


8. Wet bloedvoorziening
Afleveren van bloedproducten tegen betaling


9. Opiumwet
Ongeoorloofd voorschrijven van opiaten


10. Gezondheidswet (geen boete)
Last onder dwangsom bij weigeren inzage patiëntendossier

Last onder dwangsom
De bestuurlijke boete wordt niet ingezet als de IGZ constateert dat de kwaliteit van zorg onvoldoende is. In deze gevallen kan wel een last onder dwangsom worden opgelegd, wanneer blijkt dat een aanwijzing of een bevel, gericht op het wijzigen of stoppen van een risicovolle situatie, niet wordt uitgevoerd.

Inzagerecht
De inspectie mag in bepaalde gevallen medische dossiers van patiënten inzien zonder dat daarvoor eerst toestemming moet worden gevraagd aan de patiënt. Dit mag de inspectie alleen als inzage voor het inspectiewerk noodzakelijk is en er geen alternatieven zijn om de benodigde informatie te verkrijgen.