Gemeente Achtkarspelen


Achtkarspelen geeft flora en fauna ruim baan in de berm

De gemeente Achtkarspelen wil haar bermen bloemrijker krijgen en de biodiversiteit stimuleren. Geen gemakkelijke opgave in een tijd waar alles om snelheid en geld draait.
De rijkdom aan planten en dieren is de laatste decennia enorm afgenomen. Tegenwoordig zijn bermen vaak de laatste plek waar bijzondere planten en dieren zich kunnen ontwikkelen. Door initiatieven van professor Zonderwijk heeft de gemeente in de jaren tachtig het natuurlijk/ecologisch bermbeheer ingevoerd. Er is gekozen voor een verschralend bermbeheer, dat geleid heeft tot aantrekkelijke natuur- en landschapswaarden.
Verschralend (minder voedselrijk) bermbeheer wil zeggen dat er één of twee keer gemaaid wordt en het maaisel wordt afgevoerd. Als gevolg hiervan is de biodiversiteit in de bermen enorm toegenomen en zijn zeldzame en zelfs wettelijk beschermde planten teruggekeerd. In totaal zijn bijna 200 plantensoorten waargenomen. Voorbeelden hiervan zijn boerenwormkruid, zandblauwtje, beemdkroon, peen, honingklaver, gele en blauwe morgenster, margriet, marjolein en meerdere soorten orchideeën, waaronder de gevlekte rietorchis.

Orchideeën in Surhuisterveen
De groengordel in Buitenpost staat bekend om zijn honderden orchideeën, waaronder de rietorchis en de gevlekte rietorchis. Maar ook in Surhuisterveen hebben zich grote groepen orchideeën gevestigd. Ook komt bijvoorbeeld de gele ratelaar langs de Dellen voor. Het ecologisch beheerde natuurterrein bij de ijsbaan ontwikkelt zich tot een prachtig en waardevol natuurgebied. Bovendien is een grotere biodiversiteit gunstig voor insecten zoals vlinders, zweefvliegen en bijen.

Op industrieterrein Lauwerskwartier in Surhuisterveen is een nieuw ecogebied aangelegd, waar in totaal 6000 m2 ingezaaid wordt met soorten als vlasleeuwenbek, korenbloem, ridderspoor, klaproos en margriet voor schrale tot voedselrijke drogere gronden en leverkruid, poelruit, wederik en valeriaan voor de nattere gronden. De natuurrijke inrichting van het terrein is een bijdrage van de gemeente Achtkarspelen, om in het jaar van de biodiversiteit te laten zien dat natuurverrijking en menselijke activiteit goed samengaan. Indien u vragen heeft over het beheer van bermen en groengordels kunt u contact opnemen met de afdeling Beheer, tel. (0511) 54 81 68.
Flora en fauna