Gemeente Haaren


Sociale Zaken Haaren-Boxtel gaat participatieladder gebruiken

Om cliënten nog beter te kunnen helpen gaat de afdeling Sociale Zaken werken met de participatieladder.

Dat is een soort meetlat waarmee uitgedrukt, wordt in hoeverre iemand deelneemt (participeert) in de maatschappij en of we denken dat die persoon een volgend trapje op de ladder kan bereiken. De casemanager kan dan beter beoordelen welk soort hulp of instrument kan worden gebruikt om dat te bereiken.

participatieladder

De participatieladder kent 6 treden waarmee de mate van participatie wordt uitgedrukt. De laagste trede is van toepassing, wanneer iemand een erg geïsoleerd leven leidt. De hoogste trede is dat iemand betaald werk heeft. Daar tussenin zitten stappen die steeds dichter bij betaald werk komen. De participatieladder is landelijk ontwikkeld. Het blijkt een goede methode te zijn om een betere inschatting te maken van wat een cliënt kan bereiken en wat daarvoor nodig kan zijn.

Participatieladder in onze gemeente

Sociale Zaken Boxtel-Haaren gaat de participatieladder nu invoeren. Dat project zal ongeveer anderhalf jaar duren. Geleidelijk aan zullen de casemanagers cliënten oproepen en zullen zij nagaan op welke trede van de ladder de cliënt nu staat. Als de cliënt zich verder kan ontwikkelen om een trede hoger op de ladder te komen, zal de casemanager samen met de cliënt kijken hoe hij dat kan bereiken. De casemanager kan bijvoorbeeld een cursus aanbieden of een coach inschakelen die de cliënt een poosje begeleidt. Het doel is om dat trapje hoger op de participatieladder te bereiken. Dat hoeft dus niet te betekenen dat iemand meteen moet gaan werken. Het kan ook gaan om een tussenstap. Voor wie bijna aan betaald werk toe is, blijft de casemanager natuurlijk proberen om de cliënt te helpen bij het zoeken van de baan. Voor hen verandert door de invoering van de participatieladder niets. Maar degenen die geen arbeidsverplichting hebben, kunnen nu mogelijk wel een aanbod krijgen van de gemeente zodat zij kunnen groeien in hun persoonlijke ontwikkeling. Voor hen betekent de nieuwe werkwijze een verbetering, want tot nu toe had de gemeente geen aanbod voor deze groep.

Zoals gezegd wordt de participatieladder geleidelijk ingevoerd. De casemanager zal de cliënten er te zijner tijd meer over vertellen en informeren over wat het voor de cliënt persoonlijk betekent.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over de participatieladder? Voor meer informatie kunt u contact opnemen met uw casemanager. U kunt ook kijken op www.participatieladder.nl.