Gebruik uitlaatgassen spaart een hele kolencentrale uit

26/07/2010 08:16

In'tent Dordrecht B.V.

Innovatieve doorbraak na 9 jaar van ontwikkelen, experimenteren en duurtesten in samenwerking met o.a. NLR, TU-Delft en TNO

Gebruik uitlaatgassen spaart een hele kolencentrale uit

Er is zeer veel ongebruikte uitlaatwarmte. Als die via de Tri-O-Gen ORC wordt omgezet in elektriciteit dan kun je makkelijk een kolencentrale uitsparen.

De Tri-O-Gen ORC is een kosteneffectieve en duurzame installatie waarin de restwarmte in uitlaatgassen wordt omgezet in elektriciteit. Op de markt gebracht door de onderneming Tri-O-Gen Group BV uit Goor na een intensieve en langjarige ontwikkeling.

De compacte installatie ter grootte van een kleine zeecontainer, is inmiddels gerealiseerd en draait succesvol op uitlaatgassen van motorgeneratoren in de glastuinbouw, zwembaden en de agrarische sector. En ook op de vrijkomende warmte ten gevolge van het affakkelen van methaangas op vuilstortplaatsen. In principe is de nieuwe technologie toepasbaar in alle processen waarbij grote hoeveelheden restwarmte en uitlaatgassen vrijkomen.

In Nederland zijn duizenden locaties waar restwarmte ongebruikt zo de lucht in gaat en een paar duizend van deze locaties vertegenwoordigen al een flinke kolencentrale. Het dagelijks kolengebruik van zo'n centrale kan bespaard worden door inzet van de Tri-O-Gen ORC's.

'Stroom uit rook' is gebaseerd op de zogenoemde Organic Rankine Cycle (ORC) waarbij alle soorten 'warmte' van lagere temperatuur worden omgezet in damp. Deze 'expandeert' in een turbine, die is aangesloten op een elektriciteitsgenerator. Het unieke is dat de installatie geen brandstof verbruikt, maar 'loopt' op uitlaatgassen of andere restwarmte, die normaliter in de atmosfeer verdwijnen. De installatie is bovendien zeer onderhoudsarm en belast het milieu op geen enkele wijze.

Het volledig gestandaardiseerde model levert al elektriciteit bij een warmte-invoer vanaf 350 graden Celsius. De installatie genereert een verbetering van het elektrisch rendement van een motor of gasturbine tot 20%; dat is revolutionair omdat voorheen gerealiseerde verbeteringen altijd beperkt bleven tot tienden van procenten. De elektriciteitsproductie van één ORC is voldoende voor de consumptie van 300 huishoudens.

Het Nationaal Zwemcentrum 'De Tongelreep' in Eindhoven heeft de primeur, met biodieselmotoren die voldoende warmte leveren voor één ORC.

Het voorbereidingstraject voor deze innovatieve en duurzame technologie is langdurig en intensief geweest. Meerdere miljoenen zijn geïnvesteerd in de ontwikkeling en de technische inbreng is geleverd door Aan de Stegge Bouw & Werktuigbouw . Ook een groot aantal externe deskundigen hebben meegedacht en meeontwikkeld, waaronder het Nationaal Lucht- en Ruimtevaart Laboratorium, TNO, AgentschapNL en de TU-Delft.

Yellow? Investment Management, een venture capital onderneming, is recent aandeelhouder geworden van Tri-O-Gen Group. Zij helpen een versnelde productie en internationale uitrol mogelijk te maken.

'Goede samenwerking tussen wetenschap en bedrijfsleven op het gebied van de ORC-technologie leverde een direct toepasbaar product met een hoog rendement, zowel energetisch als milieutechnisch' (Jos van Buijtenen, hoogleraar Gasturbines, Voortstuwing en Energieconversie aan de TU-Delft)

Partners

Tri-O-Gen Group B.V.

Tri-O-Gen Group ontwikkelt processen en technieken voor kostenefficiënte en milieuontlastende elektriciteit met als oogmerk het terugdringen van CO2-emissie.

www.triogen.nl

Aan de Stegge Bouw & Werktuigbouw

Een multidisciplinair bouwbedrijf, die voor overheid en bedrijfsleven brede dienstverlening levert op het gebied van energie, milieutechniek, waterbouw, werktuigbouw en constructie. Aan de Stegge is gespecialiseerd in het ontwerp en realisatie van drink en afvalwater zuiveringen.

www.aandestegge.org

Yellow? Investment Management B.V.

Yellow? Investment Management is een onafhankelijke venture capital onderneming gespecialiseerd in de ontwikkelingsfase van investeringen in schone energie. Yellow? is opgericht in 2008 door Nuon, een groot Nederlands energiebedrijf.

www.yellowandblue.nl

De werking van de Tri-O-Gen ORC

De boiler van een ORC wordt verwarmd met (rest)warmte, die de ORC omzet in elektriciteit. De warmtebronnen kunnen zeer verschillend zijn: de uitlaat van een gasmotor, restwarmte uit een industrieel proces, warmte uit verbranding van biobrandstof, fakkelgas of andere (rest)stoffen.

Het bijzondere van de Tri-O-Gen ORC is de combinatie van turbine, generator en pomp op één as. Door het hoge toerental (28.000 rpm) hebben deze onderdelen een extreem hoog rendement, dat ten goede komt aan het gehele proces.

Verder zijn er in deze constructie geen asdoorvoeringen nodig, waardoor het geheel volledig hermetisch is gesloten. Voor de smering wordt het werkmedium gebruikt, via een aftakking van vloeibaar werkmedium uit de Pre-feed Pump. De hieruit ontstane damp zorgt bovendien nog voor de koeling van de generator. Er is dus geen tandwielkast nodig, geen smeerolie en geen oliekoeling. Tevens komen de uitlaatgassen nooit direct in aanraking met het werkmedium waardoor van vervuiling geen sprake is. Door dit alles ontstaat een zeer efficiënte installatie met een lange, storingsvrije levensduur.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.triogen.nl