Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)

vergunning voor hartklepvervanging via de lies

Vijf ziekenhuizen krijgen vergunning voor hartklepvervanging via de lies

Publicatiedatum: 23 juli 2010 | PERSBERICHT
Aandachtsgebieden: Patiënt en zorg

Het ministerie van VWS heeft vijf ziekenhuizen aangewezen die hartkleppen mogen vervangen via de lies. Het gaat om het Leids Universitair Medisch Centrum, het St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein/Utrecht, het AMC, het Maastricht Universitair Medisch Centrum+ en het Amphia ziekenhuis in Breda.

Standaard worden hartkleppen vervangen door middel van een openhartoperatie. Voor 500 tot 600 patiënten per jaar is dat echter te ingrijpend. Zij komen wel in aanmerking voor een veel minder belastende ingreep, namelijk een vervanging via de lies of tussen de ribben door.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg constateert dat vijf van de vijftien zorgcentra die een vergunning aanvroegen kwalitatief boven de andere centra uitsteken, met het LUMC als koploper. Met de keuze van deze vijf ziekenhuizen zorgt het ministerie voor een concentratie van kwaliteit en ervaring met deze nieuwe techniek. De ziekenhuizen werken gezamenlijk aan een goede kwaliteitsregistratie. Ook stellen zij veiligheid- en kwaliteitsrichtlijnen op en delen ze intensief ervaringen met elkaar.

Door de huid

Bij een percutane hartklepvervanging wordt de hartklep "percutaan", dat wil zeggen door de huid heen, vervangen. Dit is anders dan bij een klepvervanging door middel van een hartklepoperatie. Daarbij maakt de chirurg de gehele borstkas open, terwijl de patiënt op een hart-longmachine ligt aangesloten. Bij een percutane benadering vindt de klepvervanging plaats via de liesslagader, via de oksel, via de halsader of tussen de ribben door via de punt van het hart. In dit geval is geen hart-longmachine nodig en vaak zelfs geen volledige narcose.

Vergoeding

Op dit moment is een openhartoperatie nog de standaardbehandeling voor patiënten met een ernstige klepvernauwing. Een percutane hartklepvervanging is een alternatief als chirurgie niet gewenst is vanwege de leeftijd, bijkomende aandoeningen of om andere redenen. Inclusief het vervangen van de klep zelf, hoeft een patiënt slechts vijf dagen in het ziekenhuis te verblijven. Daarmee werkt de behandeling op termijn kostenbesparend en vermindert de druk op schaarse ziekenhuisbedden. Wel is het van belang dat er op korte termijn een vergoeding komt voor deze procedure. Op dit moment betalen ziekenhuizen de kosten nog zelf.