Ingezonden persbericht



---


Gouda, 21 juli 2010
PERSBERICHT

Midden-Holland stopt met regionaal elektronisch patiëntendossier

"We stoppen ermee" zegt Lia Donkers namens de Stichting Schakelpunt Informatie Transmurale Zorg Midden-Holland (SPITZ-MH). Dit schakelpunt maakte het mogelijk om in Midden-Holland te werken met het elektronisch patiëntendossier (EPD). "Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) heeft ons gesommeerd verbeteringen aan te brengen waarvoor noch de techniek noch de wet houvast biedt. Als regionale stichting zijn wij echter niet in de positie om eindeloos juridische bezwaarprocedures te voeren ter verkrijging van heldere uitspraken waar de uitblijvende Wet EPD al lang in had moeten voorzien. Het regionaal schakelpunt voor het uitwisselen van zorggegevens gaat dicht. Een stap terug in de kwaliteit van zorg. Patiënten zullen hun gegevens bij elke zorgaanbieder opnieuw moeten verstrekken. Zorgverleners keren terug naar de vele verschillende inlogcodes en zorgorganisaties regelen ieder apart de beveiliging en actualisatie van de patiëntengegevens. SPITZ-MH vindt het betreurenswaardig dat het CBP de privacybescherming dusdanig interpreteert dat het een goede zorgverlening in de weg staat."

De Goudse regio, koploper vanwege de goede samenwerking in de zorg, bouwde stapsgewijs aan een regionaal schakelpunt voor een digitale en veilige uitwisseling van zorggegevens. Lia Donkers: "Het is in het belang van de patiënt dat er een EPD komt en dat de privacybescherming goed geregeld is. Daarbij volgden we nauwgezet de landelijke richtlijnen van ondermeer de Landelijke Patiënten Consumenten Federatie. Alle raadplegingen zijn gelogd en gecontroleerd. Er is geen misbruik geconstateerd". Het CPB spreekt SPITZ-MH als voorbeeldregio aan op twee punten. Lia Donkers: "Het eerste punt, het persoonlijk informeren van patiënten, zou nog wel oplosbaar zijn. Het is echter discutabel of een schakelorganisatie als SPITZ-MH patiënten moet informeren over de gegevensuitwisseling als de aangesloten zorgaanbieders, die de dossiers beheren, dat ook al doen. Het is dubbelop. En dan heb ik het nog niet over de brieven vanuit het landelijk EPD. Het is voor de burger allemaal niet meer te begrijpen."

Toegangsbeveiliging
Het tweede probleem is de toegangsbeveiliging. "Artsen krijgen voordat ze de patiëntgegevens in kunnen zien, een waarschuwing op het scherm dat ze een behandelrelatie moeten hebben met de betreffende patiënt en dat er gelogd wordt wie de gegevens inkijkt. Het CBP wil dat we onrechtmatig inkijken vooraf technisch blokkeren. Maar dat is onmogelijk want we kunnen geen link maken naar een lijst waarop precies staat welke patiënt bij welke arts hoort. En als zo'n lijst al te maken was, hoe moet het dan met waarnemers, assistenten, spoedgevallen, verversing van de lijst? Het technisch checken van de behandelrelatie voorafgaand aan de inzage, is voor het landelijk EPD overigens ook nog geen feit."

Noot voor de redactie,