Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 22 juli 2010

Media 'eigen' wijsheid:

Ouders en jongeren overschatten eigen mediavaardigheden

Ouders en jongeren weten hoe zij betrouwbare informatie moeten vinden op internet, maar passen deze vaardigheden niet altijd toe in de praktijk. Jongeren hanteren lakse zoekstrategieën en het impliciete vertrouwen in informatie op internet is groot. Ouders zijn beduidend vaardiger, maar controleren lang niet altijd de informatie of bron. Bovendien denken ouders een belangrijke opvoedende rol te spelen ten aanzien van internet, terwijl jongeren dit niet zo ervaren.

Dit blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Dialogic, dat in opdracht van het mediawijsheid expertisecentrum Mediawijzer.net een behoeftenonderzoek uitvoerde om de stand van zaken rondom mediawijsheid van jongeren (leeftijdsklasse 10-14 jaar) en hun ouders in kaart te brengen.

Ouders willen voortouw nemen om kinderen wegwijs te maken

Ondanks de overschatting van hun eigen kunnen, vinden ouders en jongeren het belangrijk om hun informatievaardigheden (zoeken naar informatie, vaststellen van de betrouwbaarheid van een website etc.) verder te ontwikkelen. 73% van de ouders ziet daarbij een belangrijke taak voor zichzelf weggelegd. Opvallend is het verschil tussen ouders en jongeren over de opvoedende rol van de ouders. 71% van de ouders geeft aan hun kinderen te leren omgaan met internet, terwijl meer dan de helft van de jongeren (53 procent) hun ouders niet als leermeester ziet.

Samen aan het werk!

Om jongeren goed te leren omgaan met media, wil het merendeel van de ouders de vaardigheden samen leren met de kinderen op school. Middelbare scholieren willen vooral mediales volgen op school, terwijl kinderen in het basisonderwijs de mediavaardigheden liever van hun ouders leren. De oplossing lijkt een samenspel te zijn tussen ouders en school. Vastgesteld mag worden dat het ontwikkelen van kennis rondom deze vaardigheden voor zowel ouders als jongeren geen overbodige luxe is. Maatschappelijke aandacht voor mediawijsheid blijft noodzakelijk.

EINDE PERSBERICHT

Mediawijsheid

Media spelen een steeds belangrijkere rol in onze samenleving. Media zijn overal en hun maatschappelijke impact is groot. Het kabinet wil ouders en kinderen helpen om verantwoord met televisie, internet en andere media om te gaan. Op initiatief van de ministeries van OCW en van Jeugd en Gezin is daarom in 2008 het expertisecentrum Mediawijzer.net opgericht.

Bij Mediawijzer.net zijn ruim 250 partners aangesloten die een link hebben met mediawijsheid, zoals scholen, bibliotheken en culturele instellingen. Het expertisecentrum wordt aangestuurd door Stichting Kennisnet, ECP-EPN, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, de Nederlandse Publieke Omroep en het Sectorinstituut Openbare Bibliotheken.

www.mediawijzer.net

Wilt u meer informatie over het onderzoek? Neem dan contact op met: