Gemeente Lingewaard


Zeegbos

Projectbeschrijving Zeegbos Huissen laatste fase

Het Zeegbos ligt tussen Arnhem (Rijkerswoerd) en Huissen (Loovelden). De eerste twee fasen van dit bos zijn gerealiseerd. Thans is de inrichting van de laatste fase aan de beurt: aanleg van het resterende fietspad, aanbrengen van beplanting, aanleggen van een recreatieheuvel en in samenhang hiermee aanpassen van de waterbeheersing. De maatregelen vinden plaats binnen de ruilverkaveling Over-Betuwe Oost. De laatste fase ligt geheel op Lingewaards grondgebied.

Het Zeegbos sluit aan bij de ontwikkeling van Park Lingezegen. Het park biedt ruimte aan water, natuur en landbouw, maar er is vooral ook ruimte voor recreatie voor de inwoners van de omliggende dorpen en steden. In het kader van deze plannen worden onder andere maatregelen gerealiseerd die het park voorzien in goede recreatieve voorzieningen.

Het project 'Inrichting Zeegbos' wordt uitgevoerd in overleg tussen verschillende
Projectpartners, te weten:


- Dienst Landelijk Gebied voert de projectleiding over ontwerp & realisatie;

- Gemeente Lingewaard;

- Staatsbosbeheer (toekomstig eigenaar Zeegbos);
- Waterschap Rivierenland;

- Uit®waarde (t.z.t. gaan gronden in erfpacht over naar Uit®waarde welke ook beheer
en onderhoud verzorgt).

Bestaande situatie Zeegbos

Het Zeegbos ligt 'ingeklemd' tussen de bebouwing van Arnhem aan de westzijde en de in aanbouw zijnde wijk Loovelden in Huissen aan de oostzijde. Noordelijk wordt het bos begrensd door de Loostraat/ Mooieweg en aan de zuidzijde door de Bergerdensestraat. De in te richten percelen bestaan nu nog uit bouwlandpercelen en een drietal gronddepots.

Het Zeegbos bestaat uit een loofbos met langs het centrale fietspad een laanbeplanting. Centraal in het bos bevindt zich nu nog een gronddepot vanuit de aanleg Walzeeg en een tweetal poelen in het eerder aangelegde gedeelte van het Zeegbos. Aan de noord-oostzijde bevindt zich een archeologisch waardevol terrein. In het Zeegbos bevinden zich diverse watergangen waarvan de Oude Walzeeg en de verlegde Walzeeg de belangrijkste zijn.

Nieuwe situatie Zeegbos
In de eindsituatie is sprake van een volledig beplant bos, waarbij de nu nog open kavels worden aangeplant, in uniformiteit met de overige beplanting. De beplanting bestaat uit een mengsel van o.a. kardinaalsmuts, meidoorn, zomereik, beuk, kornoelje, sleedoorn, wegedoorn, kleinbladige linde, vogelkers en gelderse roos. Centraal in het bos ligt de recreatie c.q. sledeheuvel met aan de zuidzijde een ligweide. Aan de bosgrens liggende bebouwing worden aan het zicht onttrokken door de bosrand. Fietsers komend vanaf de Loostraat, Bergerdensestraat, Mooieweg of vanuit Loovelden kunnen over een verhard fietspad door het bos fietsen. Het centrale fietspad in de 3^de fase wordt aan weerszijde beplant met twee rijen zilverlinden.

De Oude Walzeeg wordt onderbroken door de recreatie heuvel en verliest daarmee de functie van A-watergang. Deze functie wordt vervuld door de Verlegde Walzeeg welke hierop is aangepast. Ten behoeve van de opvang van afstromend water op en rond de recreatieheuvel, wordt om de heuvel een watergang voorzien welke aantakt op de Verlegde Walzeeg. De Verlegde Walzeeg is verbonden met de bestaande watergang langs de Mooieweg richting Loostraat. Het archeologisch waardevolle terrein aan de Loostraat zal ingezaaid worden. Naast dit terrein zullen enkele half verharde parkeerplaatsen aangelegd worden.

Tijdstip uitvoering
In september 2010 zal er gestart worden met de aanleg. Eind april 2011 zal e.e.a. naar verwachting gereed zijn.

Zeegbos Ontwerptekening

Zeegbos Profielen