IKON

IKON-televisie
Woensdag 21 juli
Nederland 2

21.25 - 22.00 uur: SPRAAKMAKENDE ZAKEN VANUIT KAMP HOLLAND, URUZGAN

De eerste twee afleveringen van een nieuwe reeks van het IKON-programma Spraakmakende Zaken komen vanuit 'Kamp Holland' in de Afghaanse provincie Uruzgan. In het hol van de leeuw maakt presentator Paul Rosenmöller met de direct betrokkenen de balans op van de Nederlandse bijdrage aan de ISAF-vredemacht. Wat heeft het Nederland gekost aan inzet en mensenlevens en wat heeft het de Afghanen gebracht?

Afl. 2: Opbouw en corruptie

In deel twee vanuit Kamp Holland in Uruzgan komen onder anderen aan het woord: Jennes de Mol, de allerhoogste man van Buitenlandse Zaken, verantwoordelijk voor de opbouw in Uruzgan, freelance journaliste Bette Dam en de cultureel adviseur van Nederland, de heer Hamidi..

De Mol is vooral trots op de weg tussen Tarin Kowt en Chora die op dit moment met Nederlandse steun wordt aangelegd. De weg is belangrijk voor de ontwikkeling van de plaatselijke economie. De eerste 14 kilometer van het twintig kilometer lange traject zijn klaar. De opbouw in Uruzgan is uiterst fragiel. Dat komt volgens De Mol door het zwakke Afghaanse bestuur.

Volgens de journaliste Bette Dam, die tijdens haar vele reizen door het gebied met veel stammenleiders sprak en ook een aantal keren president Karzai interviewde, begrepen de Nederlanders aanvankelijk weinig van de ingewikkelde bestuurlijke structuur van Afghanistan, die gedomineerd wordt door stammen en familieclans. Daardoor heerst er volgens haar nog altijd een te simpel beeld van de Taliban als enige vijand van de coalitietroepen.

In de uitzending komen ook Afghanen aan het woord. Ze schetsen een wisselend beeld van de Nederlandse activiteiten, van zeer kritisch naar ronduit positief.

Redactie: Wilco Leene, Ruth Nederveen, Henriëtte Smit, Tjitske Stoit, productie: Pauline Veltman, Yvonne Clement; regie: Martin Maat, Edith Ruyg; eindredactie: Bert Visser