Consumentenbond
21 juli 2010
Krachtiger optreden tegen voedselbacteriën
De Consumentenbond en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL)
roepen in een brief minister Klink van Volksgezondheid (VWS) op tot
daadkrachtig optreden tegen de ESBL-bacterie op vlees. De minister moet
ingrijpen en er voor zorgen dat boeren minder antibiotica gaan
gebruiken in hun bedrijf.
binnenpag_ziekenhuisbacterie VWS geeft de verantwoordelijkheid voor de
volksgezondheid, tot op heden, uit handen aan het Ministerie van
Landbouw en de supermarkt- en horecasector. Volgens VWS moeten zij aan
de boeren vragen minder antibiotica te gebruiken in hun bedrijf. CBL en
Consumentenbond vinden het afschuiven van de verantwoordelijkheid
volstrekt onwenselijk.
Darmbacterie in vlees
ESBL is een enzym dat door darmbacteriën wordt geproduceerd en
bacteriën resistent maakt voor bijna alle soorten antibiotica. Voor
gezonde mensen zijn de bacteriën niet gevaarlijk maar de ESBL-bacteriën
kunnen er voor zorgen dat antibiotica niet aanslaat bij zieken. Daarmee
vormen ze een groot probleem voor de volksgezondheid. Naar schatting is
zo'n 88% van het kippenvlees en 20% van het rundvlees en varkensvlees
met ESBL besmet.