Pantar Amsterdam begeleidt in 2009 9.000 mensen naar werk
432 Amsterdammers vanuit een DWI-uitkering naar regulier werk
AMSTERDAM, 20100720 -- Vandaag heeft Pantar Amsterdam haar jaarverslag gepresenteerd tijdens een werkbezoek van Andrée Van Es, wethouder werk en inkomen, aan het bedrijf. In 2009 is Pantar Amsterdam doorgegaan met zijn koers gericht op de doorstroom van mensen richting de reguliere arbeidsmarkt, ingezet sinds 2006. 432 mensen gingen in 2009 vanuit een bijstandsuitkering naar regulier werk.
Pantar Amsterdam heeft in 2009 ongeveer 9.000 mensen begeleid naar een plek op de reguliere arbeidsmarkt of zo dicht mogelijk daarbij. Van deze 9.000 mensen zitten ruim 3.500 in de sociale werkvoorziening en 5.500 in een `traject' van DWI. Denk bijvoorbeeld aan participatieplaatsen. In 2009 zetten 112 van de 1.115 mensen met een participatieplaats de stap naar ongesubsidieerd werk en 221 mensen maakten een stap naar een traject dichterbij de arbeidsmarkt (totaal 30%).
Maarten Adelmeijer, concerndirecteur Pantar Amsterdam: "Belangrijker dan de cijfers is wat individuele klanten in een jaar kunnen bereiken. Eind 2008 vroegen we elf mensen wat zij wilden bereiken. Ons jaarverslag focust op hoe het een jaar later met hen gaat."
Project voor daklozen
Pantar Amsterdam heeft specifieke projecten voor specifieke doelgroepen. Zoals daklozen, ex-gedetineerden en psychiatrische patiënten. Het Woon Werk Project voor daklozen is een voorbeeld hiervan. Zij krijgen hulp bij: wonen en werken, schulden en justitie, verslaving, psychiatrie en gezondheid. De hulp kan variëren van inventariseren van schulden, thuis ophalen om naar het werk te brengen, helpen met woninginrichting, organiseren van thuishulp tot regelen van woning en werk. Pantar Amsterdam trekt dit inmiddels 10 jaar in samenwerking met Leger des Heils en HVO Querido. Concreet resultaat in 2009: 81 daklozen (85%) zijn nu stabiel, oftewel zij hebben werk en/of een woning en worden niet meer begeleid door Pantar Amsterdam. 62 daklozen waren eind 2009 nog in begeleiding.
Eén regeling
Iemands achtergrond bepaalt vaak in welke regeling hij/zij zit. De belangrijkste regelingen zijn de Wet Sociale Werkvoorziening (WSW), de I/D- en
WIW-regeling (Wet Inschakeling Werkzoekenden), de participatieplaatsen (PAP) en de maatschappelijke activeringsplekken (MAP). Maar er zijn veel meer regelingen en die zorgen voor onnodige administratieve rompslomp en onrechtvaardigheid. Daarnaast zorgen deze financieringsregelingen er ook in 2009 weer voor dat doorstroom tot financiële problemen leidt bij Pantar Amsterdam terwijl ze ergens anders geld opleveren. Pantar Amsterdam ondersteunt daarom de brief van Divosa en Cedris (6 juli 2010) aan de informateurs waarin zij pleiten voor één regeling voor de onderkant van de arbeidsmarkt.
Re-integratiebedrijf Amsterdam
Sinds halverwege 2009 werken Pantar Amsterdam en de Dienst Werk en Inkomen nauw samen in het Re-integratiebedrijf Amsterdam. Binnen het Re-integratiebedrijf Amsterdam richt Pantar zich, naast de begeleiding van 3.500 mensen in de SW, met name op 5.500 mensen in trede 2 (ontwikkeling van burgerschap) en de begeleiding van ID en WIW. DWI houdt zich bezig met trede 3 (werknemerschap). Daarbij gaat het om trajecten als de Formulierenbrigade, Eigen Werk en Herstelling.
Over Pantar Amsterdam
Pantar Amsterdam begeleidt 9.000 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op weg naar (regulier) werk. Hierbij gaat het om mensen die niet op eigen kracht een baan kunnen vinden vanwege bijvoorbeeld een handicap of omdat ze jarenlang thuis hebben gezeten. Het doel is hen aan een ongesubsidieerde baan te helpen of aan een baan zo dicht mogelijk daarbij. Iedereen bij Pantar Amsterdam is aan het werk, bij een werkgever of bij één van de werkbedrijven van Pantar. Bij 1.200 werkgevers in Amsterdam werken mensen via Pantar Amsterdam. Allerlei soorten functies zijn denkbaar; van administratief medewerker tot medewerker in de catering of zorg.
Ingezonden persbericht