Politie Hollands Midden

Hollands Midden - Politie houdt verdachten aan van mensensmokkel

Openbaar ministerie Hollands Midden, 20-07-2010 o De Divisie Regionale Opsporing van Politie Hollands Midden heeft in een onderzoek naar mensensmokkel in totaal vijftien mensen aangehouden.

Drie van hen zitten nog in voorlopige hechtenis. Het gaat om een 66-jarige vrouw uit Leiden, een 44-jarige vrouw uit Den Haag en een 45-jarige Hagenaar. Zij moeten op 22 juli voor het eerst voor de rechtbank verschijnen tijdens een pro forma zitting.

Politie Hollands Midden en het Openbaar Ministerie in Den Haag startten in 2009 het onderzoek naar aanleiding van informatie van de Criminele Inlichtingen Eenheid en Meld Misdaad Anoniem. Hieruit ontstond de verdenking dat de 66-jarige Leidse verdachte betrokken was bij mensensmokkel, valsheid in geschrifte en het witwassen van crimineel verkregen geld.

Tijdens het onderzoek bleek dat meerdere personen zich met mensensmokkel bezighielden. Zij zorgden ervoor dat mensen uit onder andere India en Nepal tegen betaling naar Nederland konden komen en een schijnhuwelijk/relatie aan gingen met een Nederlander. De verdachten voorzagen deze mensen van valse documenten en brachten hen in contact met hun neppartner. Op papier woonden de vreemdeling en deze Nederlander samen en de vreemdeling kreeg dankzij de relatie met de Nederlander een tijdelijke verblijfsvergunning van de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND). Zon tijdelijke verblijfsvergunning wordt na drie jaar omgezet in een vaste verblijfstatus in ons land. De naar Nederland gekomen mensen betaalden grote geldbedragen aan de verdachten. Ook de neppartner die meewerkte, kreeg hiervoor betaald.

Verdachten Op 13 april 2010 hield de Divisie Regionale Opsporing de 66-jarige Leidse en de 43-jarige vrouw uit Den Haag aan. Ook werden op die dag in Leiden, Leiderdorp, Den Haag, Amsterdam en Leidschendam doorzoekingen verricht in totaal negen panden, woningen en bedrijven. In het verdere onderzoek werden nog dertien verdachten aangehouden. Hierbij gaat het deels om mensen uit India en Nepal.

Volgens het Openbaar Ministerie is de 66-jarige vrouw de spil in de mensensmokkelzaak. Zij wordt ervan verdacht dat ze alle contacten met mensen in India en Nepal regelde, de contacten met Nederlanders onderhield die wel voor een geldbedrag wilden meewerken aan de schijnrelatie en de betalingen verzorgde.

Pluk Ze Naast het strafrechtelijk onderzoek is er een onderzoek gestart dat zich richt op onzichtbaar of crimineel vermogen van de verdachten. Politie en justitie legden daarom conservatoir beslag op geld, een voertuig en sieraden. Misdaad mag niet lonen! Het Openbaar Ministerie heeft steeds meer aandacht voor het afnemen van crimineel verkregen vermogen, ook wel Pluk Ze genoemd. De gedachte achter de Pluk Ze-methode is dat wanneer criminele activiteiten uiteindelijk niet meer winstgevend zijn, men zal afzien van het plegen van die misdrijven.

--- Dit is een bericht van het Openbaar Ministerie in Den Haag ---