Vereniging Eigen Huis: energiestimuleringsbeleid niet effectief
20/07/2010 12:29
Vereniging Eigen Huis
Vereniging Eigen Huis: energiestimuleringsbeleid niet effectief voor eigenwoningbezitters
Amersfoort, 20 juli 2010
Het huidige energiestimuleringsbeleid van de overheid is niet effectief voor eigenwoningbezitters. Tot op heden is er geen sprake van daadwerkelijke stimulering of verleiding tot het nemen van energiebesparende maatregelen in het eigen huis. Verdere, dwingendere overheidsmaatregelen om woningen verplicht energiezuiniger te maken zijn dan ook geen optie, volgens de vereniging. Dergelijke "strafmaatregelen" zouden de markt nog meer op slot zetten in een tijd dat het aantal woningtransacties al tot een dieptepunt is weggezakt.
Dat schrijft Vereniging Eigen Huis in een brief aan de vaste Kamercommissie voor VROM. Met de brief wil de vereniging aangeven hoe eigenwoningbezitters zonder dwang zijn aan te zetten tot energiebesparende maatregelen. Daarbij denkt de organisatie voor eigenwoningbezitters aan nieuwe stimuleringsregelingen die aantrekkelijk, simpel, effectief en voor een grote groep mensen bereikbaar en interessant zijn.
Onlangs concludeerde het ministerie van VROM dat de gestelde klimaatdoelen voor 2020 niet worden gehaald zonder aanvullend beleid. Vooral in de bestaande bouw ligt nog een grote opgave. Vereniging Eigen Huis vindt het niet vreemd dat er bij bestaande woningen, en dan specifiek bij eigenwoningbezitters, nog niet veel is gebeurd als het gaat om energiebesparende maatregelen. Dat komt omdat het huidige beleid om eigenwoningbezitters aan te zetten tot energiebesparing de nodige mankementen vertoont en totaal niet stimulerend werkt.
Dit blijkt onder meer uit de reacties van het meldpunt energiesubsidies van Vereniging Eigen Huis. Daarbij gaven bijna 600 eigenwoningbezitters hun mening over de huidige energiesubsidies en andere energiestimuleringsregelingen. De helft van de melders geeft aan geen idee te hebben van welke regelingen ze gebruik kunnen maken. Ook het uitzonderlijk snel opraken van subsidiepotten (soms al binnen enkele dagen) is een veelgenoemde reden om niet te veel hoop te vestigen op overheidsregelingen.
Volgens Vereniging Eigen Huis zijn eigenwoningbezitters op zich wel degelijk bereid om energiebesparende maatregelen te nemen. Dit blijkt onder meer uit de grote belangstelling voor de subsidie voor zonnepanelen. De vereniging vindt het jammer dat gelden die wel zijn aangevraagd maar uiteindelijk niet worden gebruikt, al binnen korte tijd terugvloeien naar de algemene overheidskas. Ze kunnen beter opnieuw ingezet worden voor energiebesparende maatregelen.
Vereniging Eigen Huis stelt vier nieuwe stimuleringsregelingen voor die aantrekkelijk, simpel en voor een grote groep eigenwoningbezitters bereikbaar en relevant zijn.
- Een landelijke subsidiepot voor energiebesparende of energieopwekkende maatregelen die de vele gemeentelijke, regionale en landelijke subsidiepotjes vervangt. Dit maakt het subsidiesysteem eenduidiger en begrijpelijker.
- Een krachtiger, continu feed-in-systeem voor het terugleveren van energie uit bijvoorbeeld zonnepanelen aan het elektriciteitsnet, met vaststaande en realistische vergoedingen.
- Eén financieringstype dat is af te sluiten bij alle financiers om tegen relatief gunstige voorwaarden geld te lenen voor energiebesparende maatregelen in plaats van de bestaande waaier aan mogelijkheden.
- Fiscaal stimuleren van energiebesparende maatregelen zoals een korting op het eigenwoningforfait of een lagere OZB voor energiezuinige woningen.
http://www.eigenhuis.nl