Provincie Antwerpen
19 juli 2010
Provincie roept 59.936 vrouwen op om uitstrijkje te laten nemen
Provincie Antwerpen doet grootschalige sensibiliseringscampagne voor screening naar baarmoederhalskanker
----------
Uit het recente jaarverslag van het Provinciaal Instituut voor Hygiëne blijkt dat 59 % van de vrouwen in de provincie Antwerpen zijn gescreend op baarmoederhalskanker. Een stijging van 39 % sinds 1996, toch blijft dit onvoldoende. Baarmoederhalskanker is eenvoudig op te sporen en een screening kan jaarlijks in België ongeveer 370 vrouwen het leven redden. De provincie startte daarom voor de zomer met een 16de grootschalige sensibilisatie-campagne. 59.936 vrouwen die wonen in de provincie Antwerpen werden aangeschreven met de vraag om zich te laten screenen.
In België krijgen jaarlijks ongeveer 700 vrouwen baarmoederhalskanker en ongeveer 370 overlijden hieraan. Dat lijkt niet veel, maar het zijn er 370 te veel want baarmoederhalskanker is eenvoudig op te sporen. Een vrouw kan genezen als de voorstadia van de kanker tijdig ontdekt worden.
"Het Provinciaal Instituut voor Hygiëne van de provincie Antwerpen voert al sinds 1995 een bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker", aldus gedeputeerde Rik Röttger. "Het instituut heeft in de loop der jaren de nodige expertise inzake preventie en screening van baarmoederhalskanker. Het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker wordt door de Vlaamse overheid in samenwerking met de provincies georganiseerd."
41% van de vrouwen is onvoldoende gescreend
Recent werd het jaarverslag van 2009 gepubliceerd. Uit het jaarverslag blijkt dat de registratie van uitstrijkjes sinds 1996 gestegen is van 20% naar 59%. Dat is goed maar het betekent ook dat nog steeds 41% van de vrouwen uit de provincie Antwerpen onvoldoende gescreend is. 65% van de jongere vrouwen is gescreend, vanaf de leeftijd van 45 jaar daalt de participatie. Van de groep 55+ is slechts 47% in orde.
Zorg voor jezelf. Laat tijdig een uitstrijkje nemen.
Vrouwen die aan het programma deelnemen worden om de 3 jaar opgeroepen door het provinciebestuur, om een nieuw uitstrijkje te laten nemen. Ze krijgen hiervoor een herinnering 3 jaar na hun vorige onderzoek. Om vrouwen te motiveren in het programma te stappen worden zij persoonlijk aangeschreven door de gemeente waar ze wonen en krijgen een brief en een folder met informatie over het uitstrijkje. Binnen de betrokken gemeenten worden sensibilisatie-initiatieven opgestart. Deze variëren van berichtjes in de lokale pers tot informatiebijeenkomsten. Apothekers en artsen hangen affiches uit en motiveren de vrouwen om te participeren.
De laboratoria die uitstrijkjes lezen dragen ook significant bij tot de optimalisatie van het bevolkingsonderzoek.
De medische gegevens worden anoniem geregistreerd. In het register zijn ongeveer 532.000 uitstrijkjes opgenomen afkomstig van 232.500 vrouwen. 39% van de uitstrijkjes is volledig normaal. Bij 56% werden goedaardige veranderingen ontdekt. Deze kunnen van tijdelijke aard zijn, bijvoorbeeld ontstekingen. Bij 5% werden afwijkingen van de cellen vastgesteld die behandeld en/of opgevolgd moeten worden. In het register zijn 139 kankers geregistreerd.
Oproep voor vrouwen van 25 tot 65 jaar
Is je laatste preventief baarmoederhalskankeronderzoek meer dan drie jaar geleden? Maak een afspraak met je huisarts of gynaecoloog en laat een uitstrijkje maken.