Verbeteren (na)zorg bij suïcidaal gedrag

19/07/2010 14:34

GGZ Nederland

Bij suïcidale mensen is continuïteit van zorg cruciaal. Dit blijkt niet in alle regio's goed geregeld. Het "Kwaliteitsdocument Ketenzorg bij suïcidaliteit" is een praktisch document om afspraken te maken tussen spoedeisende hulp, huisartsen, acute en consultatieve psychiatrie om de zorg voor suïcidale mensen te verbeteren. Het Kwaliteitsdocument is deze week - samen met een nieuwe patiëntenbrochure - gestuurd naar beroepsverenigingen en organisaties in het hele land die te maken hebben met mensen met suïcidaal gedrag.

Op lokaal niveau hebben vier zorgpartijen te maken met mensen die suïcide plegen of overwegen te plegen: de huisarts, de spoedeisende hulp (SEH), de acute en consultatieve psychiatrie en de reguliere GGZ. Er zijn niet altijd goede afspraken tussen deze partijen onderling over wie wanneer verantwoordelijk is voor mensen met suïcidaal gedrag. Met name in de overdracht van de ene zorgverlener of instelling naar de andere, zitten knelpunten. Als iemand na een suïcidepoging wordt binnengebracht op de spoedeisende hulp (SEH) bijvoorbeeld, wordt deze persoon lang niet altijd gezien door de acute of consultatieve psychiatrie, terwijl dit wel zou moeten. Of ziekenhuizen die patiënten na een suïcidepoging ontslaan zonder duidelijk vervolgafspraken over verdere (na)zorg. Door betere afspraken te maken op lokaal niveau tussen die verschillende partijen, kan de zorg aan mensen die een suïcidepoging hebben ondernomen of suïcideplannen hebben, verbeterd worden. Het Kwaliteitsdocument biedt hiervoor concrete handvatten.

Samen met het kwaliteitsdocument wordt de folder 'Als het leven ondraaglijk lijkt ' verstuurd. De folder is bedoeld voor patiënten (en hun familie/naastbetrokkenen) die na een suïcidepoging bij de huisartspost of op de Spoedeisende Eerste Hulp komen. Na een periode van een aantal weken is de kans op terugval en een hernieuwde suïcidepoging groot. Door via een folder informatie te verstrekken waar en hoe hulp te zoeken, kan mogelijk worden voorkomen dat iemand opnieuw een poging doet.

Het kwaliteitsdocument en de folder worden verspreid onder alle ca. 130 ziekenhuizen, 4500 huisartspraktijken en huisartsposten en alle ggz-instellingen.

Betrokken organisaties

Het "Kwaliteitsdocument Ketenzorg bij Suïcidaliteit" is opgesteld door het Trimbos-instituut en GGZ Nederland, in samenwerking met het Nederlandse Huisartsen Genootschap (NHG) en met financiering van het ministerie van VWS. Het document is onderschreven door de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU), de Nederlandse Federatie voor Ziekenhuispsychiatrie (NFPZ), het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP), de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA), de Nederlandse Vereniging Spoedeisende Hulp Verpleegkundigen (NVSHV), de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) en Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V?).

En nu verder

De betrokkenheid van alle beroepsverenigingen is een belangrijke stap voor deze nieuwe standaard voor suïcidehulpverlening. Om de verdere implementatie te stimuleren bereidt het Trimbos-instituut pilots voor. Zorgpartijen die belangstelling hebben om aan deze pilot mee te doen, kunnen voor meer informatie contact opnemen met het Trimbos-instituut.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl