Gemeente Oldambt


College accordeert overeenkomst met `Het Koophuis'

In week 27 heeft het college van B&W de overeenkomst geaccordeerd met `Het Koophuis', een initiatief van Salus Re-Integratie B.V. (een reintegratiebedrijf uit Oss). `Het Koophuis' wordt in nauwe samenwerking met Oldambt Werkt vorm gegeven.
Werkeloosheid onder jongeren
De gemeente Oldambt wordt hard geconfronteerd met een sterk oplopende werkeloosheid onder jongeren tot 27 jaar. Voor deze jongeren is het moeilijk een plek te genereren binnen de locale arbeidsmarkt. De gemeente heeft zichzelf in een conceptplan de opdracht gesteld om jongeren in de leeftijd van 18 tot 27 jaar met een achterstand op de arbeidsmarkt te helpen
door deze jongeren vanuit een uitkeringspositie aansluiting te laten maken bij de arbeidsmarkt en deze mogelijkheid zoveel mogelijk in combinatie met scholing aan te bieden.
Alsof het zo moest zijn kwam Oldambt Werkt in contact met Salus Re-integratie B.V.
Salus Re-integratie heeft `Het Koophuis' ontwikkeld, een manier om jonge werkzoekenden te helpen aan een stageplek om zo de benodigde werkervaring op te doen.

`Het Koophuis'
Voornemen is om in het centrum van Winschoten een (leegstaand) winkelpand te betrekken welke wordt ingericht als leer-werkbedrijf. De winkel wordt als verkoopruimte ingericht. Hiermee wordt ook een bijdrage geleverd aan het voorkomen van verdere leegstand in het winkelcentrum. Deze winkelunit wordt onder coaching van professionals door werkzoekende jongeren gerund. De winkel biedt dezelfde taken/functies als die in het normale bedrijfsleven gelden. Als we kijken naar de mogelijkheden die dit concept biedt dan praten we hier over maar liefst 16 zogenaamde functiegebieden. Om enkele te noemen: Inkoop, Logistiek (hoe krijg je goederen van a naar b), Reparatie en Onderhoud, Marketing/PR, Beveiliging, Schoonmaak en natuurlijk Verkoop, enzovoorts...

Het voorportaal naar een vaste baan
Detachering en bemiddeling naar werk vindt plaats vanuit de winkel. Het project biedt een uitgelezen kans om aan de doelgroep jongeren tot 27 jaar invulling te geven met uitstroom mogelijkheden binnen diverse disciplines. De winkel zelf wordt bevoorraad vanuit het midden- en kleinbedrijf. Plaatselijke winkeliers kunnen hun producten in consignatie via `Het Koophuis' te koop aanbieden. Verder biedt `Het Koophuis' de mogelijkheid om restpartijen onder te brengen. Maar ook worden er producten verkocht die zijn ontwikkeld en gefabriceerd binnen het werkgelegenheidsproject `Winkelcentrum Oldambt' en andersoortige werkgelegenheidprojecten.

`Het Koophuis' is er voor werkzoekenden
`Het Koophuis' wil op termijn toe naar een bezetting van ongeveer 60 fte's. Dit betekent dat er per jaar circa 125 werkloze jongeren fulltime dan wel parttime een opleidingskans wordt geboden binnen `Het Koophuis'. In de opstartfase zal dit rond de 20 fte liggen. Minimaal 60% van de deelnemers aan dit project zal uitstromen naar een duurzaam reguliere baan. `Het Koophuis' is geen simulatiebedrijf maar streeft naar winstgevendheid om de continuïteit te waarborgen.

`Het Koophuis' doet het niet alleen
Naast een nauwe samenwerking met de afdeling Werk & Inkomen van de gemeente gaan nog een aantal andere organisaties participeren in `Het Koophuis'. Het Noorderpoortcollege gaat de opleidingen verzorgen. In samenhang met twee ROC's in het land ontwikkelt het Noorderpoortcollege een speciale Koophuis-opleidingsmodule. Elker, jeugd en opvoedhulp te Groningen, zal dit najaar ook aansluiten bij `Het Koophuis'.

Al met al een fantastich concept dat in de komende maanden binnen de gemeente Oldambt concreet vorm zal krijgen.