Ingezonden persbericht


Alcoholopvoeding 'Durf Nu!' tijdens 4Daagse

Alcohol kopen en drinken kent zijn leeftijd. Tijdens de 4Daagsefeesten is dit de boodschap. Jongeren krijgen polsbandjes uitgereikt als ze 16 jaar of ouder zijn. Hiermee wordt de verplichte controle van de leeftijd aan de bar vereenvoudigd. Voorts controleert de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) de verkopers intensief op het naleven van de leeftijdsgrenzen voor alcoholverkoop. De maatregelen passen in het alcoholbeleid van acht gemeenten in de regio Nijmegen. Onder het motto 'Alcoholopvoeding Durf Nu!' willen de gemeenten het alcoholgebruik onder jongeren tegengaan.

De 4Daagsefeesten zijn niet specifiek gericht op jongeren. Toch is dit grootschalige evenement een goede gelegenheid om ouders en opvoeders te laten zien dat alcohol kopen en alcohol drinken zijn leeftijd kent. Vandaar dat de 4Daagsefeestenorganisatie, de gemeente Nijmegen, de Voedsel en Waren Autoriteit, GGD Regio Nijmegen en IrisZorg ondersteuning bieden aan de verstrekkers van alcoholhoudende dranken bij de naleving van de leeftijdsgrenzen. Er geldt in Nederland een leeftijdsgrens van 16 jaar voor de verkoop van alcoholhoudende drank. Voor sterke drank geldt een grens van 18 jaar. Iedere verstrekker van alcoholhoudende drank is wettelijk verplicht de leeftijd vast te stellen aan de hand van een identiteitsbewijs.

Leeftijdsbandjes
Voor verkopers van alcoholhoudende drank, zoals horeca en supermarkten, is het tijdens drukke evenementen vaak erg lastig om te controleren of de koper wel oud genoeg is. Om deze controle te vergemakkelijken kunnen jongeren van 16 jaar en ouder een leeftijdsbandje ophalen bij drie van de vijf EHBO-posten van het Nederlandse Rode Kruis, namelijk aan de Voerweg, op het Koningsplein en in de Molenstraat (bij het TNT postkantoor). Van zaterdag 17 juli tot en met donderdag 22 juli worden daar iedere avond van 19.30-22.30u leeftijdsbandjes uitgereikt na vaststelling van de leeftijd middels een identiteitsbewijs (ID). Hiertoe maakt de organisatie gebruik van de "ID-Swiper", een voor Nederland nieuw systeem dat automatisch de leeftijd weergeeft aan de hand van een identiteitsbewijs. Deze nieuwe manier maakt het mogelijk om de controles makkelijker, sneller en nauwkeuriger uit te voeren.

Controles
Politie en toezichthouders van de gemeente Nijmegen hebben tijdens de 4Daagsefeesten speciale aandacht voor het alcoholgebruik van jongeren onder de 16. Politie en toezichthouders lichten de ouders van de jeugdige overtreders in en vragen hen om hun kinderen zelf te komen ophalen op het politiebureau. Controleurs van VWA zien zowel in uniform als in burger toe op de naleving van de Drank- en Horecawet.